Կենսաբանը զգուշացնում է հին թթուներ ուտելու մահացու վտանգի մասին
Հին տնական թթու ուտելը կարող է վտանգավոր լինել ձեր առողջության համար։ Shantnews-ի փոխանցմամբ՝ այս մասին «Известия»-ին ասել է Կրթության պետական համալսարանի ընդհանուր կենսաբանության և կենսաէկոլոգիայի ամբիոնի դասախոս Ելիզավետա Լին։
Նա ասել է, որ տնական թթու վարունգի չբացված տարաների պահպանման ժամկետը միջինը երկու տարի է: Բայց պետք է հաշվի առնել մի քանի գործոն.
«Պահպանման ժամկետը կախված է նրանից, թե որտեղ եք թողնում բանկաները: Տնային պահածոները լավագույնս և ամենաերկարը պահվում են ցածր ջերմաստիճանում` նկուղում կամ սառնարանում: Չի կարելի աղած կամ թթու սունկ պահել մեկ տարուց ավելի։ Առաջին վեց ամիսներին անհրաժեշտ է օգտագործել կոմպոտներ կամ սերմերով մուրաբաներ։ Եթե նման մուրաբաներն ավելի երկար պահվեն, ապա սերմերից արձակված ամիգդալինը կարող է վերածվել թունավոր հիդրոցիանաթթվի։ Թթու կաղամբը կարելի է շատ երկար պահել մինչև թթվի»,- ասել է Լին:
Եթե ապրանքը փչացել է, այն պետք է անհապաղ դեն նետել, փչացած մթերքը ողողել ու ուտել խորհուրդ չի տրվում, ընդգծել է մասնագետը։
Թթու վարունգի որակն ու անվտանգությունը գնահատելու համար ուշադիր ստուգեք կափարիչը. եթե այն այտուցված է կամ գմբեթաձև, ամենայն հավանականությամբ, պարունակությունը փչացել է: Արժե ուշադրություն դարձնել մետաղական ծածկոցներին՝ դրանց վրա ժանգի բծեր չպետք է լինեն։ Նաև ստուգեք տարայի շագանակագույն կամ սև բծերը, ասել է փորձագետը: