Ինչո՞ւ է պետք տանձ ուտել. 5 պատճառ
1. Բարձր սննդարարություն
Միջին չափի տանձն ապահովում է.
Կալորիաներ՝ 101
Սպիտակուց՝ 1 գրամ (գ)
Ածխաջրեր՝ 27 գ
մանրաթել՝ 6 գ
Վիտամին C՝ օրական արժեքի 9%-ը (DV)
Վիտամին K՝ DV-ի 7%-ը
Կալիում. DV-ի 4%-ը
Պղինձ՝ DV-ի 16%-ը
Այս նույն չափաբաժինը նաև ապահովում է փոքր քանակությամբ ֆոլաթթու, պրովիտամին A և նիասին:
Տանձը նաև կարևոր հանքանյութերի հարուստ աղբյուր է, ինչպիսիք են պղինձը և կալիումը:
2. Կարող է նպաստել աղիքների առողջությանը
Տանձը լուծվող և չլուծվող մանրաթելերի հիանալի աղբյուր է, որոնք անհրաժեշտ են մարսողական համակարգի առողջության համար։ Այս մանրաթելերն օգնում են պահպանել աղիքների կանոնավորությունը:
3. Պարունակում են օգտակար բուսական միացություններ
Տանձը առաջարկում է բազմաթիվ օգտակար բուսական միացություններ, որոնք այս պտուղներին տալիս են իրենց տարբեր երանգները: Օրինակ՝ անտոցիանները տանձի որոշ տեսակների կարմիր երանգ են հաղորդում։
Կանաչ մաշկով տանձը պարունակում է լյուտեին և զեաքսանտին, երկու միացություններ, որոնք անհրաժեշտ են ձեր տեսողության համար:
4. Ունեն հակաբորբոքային հատկություն
Չնայած բորբոքումը նորմալ իմունային պատասխան է, քրոնիկ կամ երկարատև բորբոքումը կարող է վնասել ձեր առողջությանը: Այն կապված է որոշ հիվանդությունների հետ, ներառյալ սրտի հիվանդությունը և 2-րդ տիպի շաքարախտը:
Տանձը ֆլավոնոիդ հակաօքսիդանտների հարուստ աղբյուր է, որն օգնում է թեթևացնել բորբոքումը և կարող է նվազեցնել հիվանդության ռիսկը:
5. Հակաքաղցկեղային ազդեցություն
Տանձը պարունակում է տարբեր միացություններ, որոնք կարող են ցուցադրել հակաքաղցկեղային հատկություններ։ Օրինակ, նրանց անտոցիանինի և քլորոգենաթթվի պարունակությունը ապացուցված է, որ պաշտպանում է քաղցկեղից:
Մի քանի ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս, որ մրգերով հարուստ դիետաները, ներառյալ տանձը, կարող են պաշտպանել որոշ քաղցկեղներից, այդ թվում՝ թոքերի և ստամոքսի քաղցկեղից, փոխանցում է Mediahub-ը։