Էնդոկրինոլոգը ցրել է երեխաների սննդի մասին հիմնական առասպելները
Մանկական սննդի հետ կապված բազմաթիվ առասպելներ կան, որոնք կարող են հանգեցնել վատ (և հաճախ շատ վտանգավոր) ուտելու սովորությունների: Հիմնականներից մի քանիսին Газета.Ru-ի հետ զրույցում անդրադարձել է էնդոկրինոլոգ Դարիա Խայկինան։
Առաջին առասպելը, որը նա նշել է, այն է, որ «մանուկներին շատ կաթ է հարկավոր ամուր ոսկորների համար»:
«Այո, կաթը կալցիումի լավ աղբյուր է։ Եվ դա լավ է երեխաների համար: Սակայն կաթը բավականին բարձր կալորիականություն է պարունակում, և հաճախակի օգտագործումը կարող է հանգեցնել ավելորդ քաշի: Բացի դրանից, բավականին մեծ թվով երեխաներ ունեն լակտոզայի անհանդուրժողականություն»,- ասել է Խայկինան։
Երկրորդ առասպելն այն է, որ նախաճաշին կարելի է ուտել շիլաներ և մյուսլի:
«Երեխաները սիրում են այս նախաճաշերը, դրանք թեթև են և սննդարար: Բայց, ցավոք, դրանք շատ շաքար են պարունակում։ Ավելի լավ է երեխաներին սպիտակուցներով ու բջջանյութով հարուստ նախաճաշ առաջարկել, օրինակ՝ վարսակի ալյուր՝ մրգերով ու հատապտուղներով»,- Shantnews-ի փոխանցմամբ՝ խորհուրդ է տվել բժիշկը։
Երրորդ առասպելն է՝ «աղը շաքար չէ, այն վտանգավոր չէ»։ Ինչպես ասել է էնդոկրինոլոգը, աղի չափից ավելի օգտագործումը կարող է հանգեցնել արյան ճնշման բարձրացման նույնիսկ երեխաների մոտ։ Աղի փոխարեն պետք է օգտագործել բնական համեմունքներ և խոտաբույսեր՝ ճաշատեսակների համը բարելավելու համար։