Ո՞ր մթերքներն են հարմար մաշկը գարնանը նախապատրաստելու համար
Մաշկը մեր մարմնի ամենամեծ օրգանն է, և կարևոր է այն նախապատրաստել գարնանը: Ձեր մաշկին բնական փայլ հաղորդելու համար կարող եք կենտրոնանալ որոշ մթերքների վրա: Այս մասին Газета.Ru-ին ասել է էնդոկրինոլոգ, սննդաբան, սննդաբան Անգելինա Վոդոլազկայան։
«Նախապատվությունը տվեք կարմիր ձկներին, հատկապես Ատլանտյան սաղմոնին։ Նրա օմեգա-3 ճարպաթթուների պաշարն ապահովում է մաշկային պատնեշի ամրացումն ու վերականգնումը ձմռանից հետո և պաշտպանում արտաքին գործոններից»,- բացատրել է նա։
Ձմռանը մեր օրգանիզմին հատկապես անհրաժեշտ է վիտամին D-ի հավելյալ աղբյուր։
«Կաղամբը պարունակում է մաշկի համար արժեքավոր C և K վիտամիններ, ինչպես նաև սիլիցիում։ Վիտամին C-ն ոչ միայն տալիս է մեր մաշկին բնական փայլ, այլև ամրացնում է մեր իմունիտետը: Սիլիցիումը բարելավում է կոլագենի ձևավորումը մաշկի մեջ և պահպանում է առողջ մազերն ու եղունգները»,- հավելել է փորձագետը։
Նաև, ըստ նրա, ձիթապտուղը միջերկրածովյան սննդակարգի հիմնական բաղադրիչներից է։ Ձիթապտղի մեջ պարունակվող հիդրօքսիթիոզոլը մեծացնում է մաշկի վերականգնվելու ունակությունը: Սննդակարգում ձիթապտուղ ավելացնելն օգնում է հարթեցնել մաշկի երանգը և պիգմենտը:
«Կիվին օգնում է համալրել վիտամին C-ն: Կիվիում առկա պոլիֆենոլներն ամրացնում են մաշկի պաշտպանիչ համակարգը: Կիվիում առկա միկրոէլեմենտների յուրահատուկ համալիրը բարելավում է դեմքի գույնը»,- ընդգծել է բժիշկը։
Մաշկաբանի խոսքով՝ չպետք է մոռանալ նաև խոնավացման մասին, որպեսզի ձեր մաշկը ներսից խոնավացվի։ Անհրաժեշտ է օրական խմել առնվազն 1,5–2 լիտր մաքուր ջուր։ Ջուր կարելի է ստանալ նաև կանաչեղենից, ցուկկինից, վարունգից և նեխուրից։
Վիտամինների և հանքային համալիրների հավելյալ ընդունումը կօգնի մաշկին գարնանային սեզոնին նախապատրաստվելու ընթացքում: