Մթերքներ, որոնք սննդային կախվածություն են առաջացնում
![](/timthumb.php?src=disc/01-03-24/0be18f32261ad331d699de2ad8e288ab.jpg&w=450)
Բրիտանացի բժիշկ Քրիս վան Թալեկենի խոսքով, գերմշակված սնունդը (արագ սնունդ, ակնթարթային սնունդ, շոկոլադ, պաղպաղակ) հատուկ ազդեցություն են ունենում ուղեղի պարգևատրման համակարգում գտնվող հաճույքի կենտրոնների վրա՝ առաջացնելով կախվածություն։ Shantnews-ի փոխանցմամբ՝ այս մասին հայտնում է Daily Mail-ը։
Ուլտրամշակված արտադրանքը ներառում է արդյունաբերական պայմաններում արտադրված արտադրանք՝ զտված բաղադրիչներից, որոնք առավելագույնս մաքրվում են կեղտից՝ էմուլգատորների, խտացուցիչների և արհեստական բուրավետիչների հավելումներով: Բժշկի խոսքով՝ պատրաստման և մշակման այս մեթոդը ավելի մեծ չափով ակտիվացնում է ուղեղի այն հատվածները, որոնք պատասխանատու են պարգևատրման, ուշադրության և հիշողության համար, քան չմշակված և նվազագույն մշակվածները։
Գործարանում պատրաստված քաղցրավենիքները, արագ սնունդը, պիցցան և չիփսերը գրգռում են ուղեղի հաճույքի կենտրոնները և խթանում նեյրոնների կողմից դոֆամինի արտազատումը, ինչը մարդուն տալիս է հարմարավետության զգացում և բարձրացնում տրամադրությունը։ Բժիշկ Քրիս վան Թալեքենը բացատրեց, որ շատ մարդիկ կարող են ընտելանալ հաճելի սենսացիաներ ստանալու այս արագ եղանակին և այդպիսով զարգացնել սննդային կախվածություն:
Բժիշկն ընդգծեց, որ որոշ մարդկանց սննդակարգի հիմքում վերամշակված սնունդն է։ Չափազանց օգտագործումը կարող է բացասաբար ազդել ֆիզիկական առողջության վրա՝ առաջացնելով քաշի ավելացում և մեծացնելով սրտանոթային հիվանդությունների և շաքարախտի զարգացման ռիսկը։ Նա նաեւ նշել է, որ նման մթերքները կարող են մեծացնել դեպրեսիայի վտանգը։