Հայտնի է շաքարային դիաբետի ռիսկը նվազեցնելու պարզ միջոցը

Իլինոյսի տեխնոլոգիական ինստիտուտի գիտնականներն ապացուցել են, որ մանգոյի օգտագործումը կարող է զգալիորեն նվազեցնել ինսուլինի մակարդակը և բարձրացնել օրգանիզմի զգայունությունը ինսուլինի նկատմամբ ավելորդ քաշով և քրոնիկ բորբոքվածություն ունեցող մարդկանց մոտ: Այս բացահայտումներն ընդգծում են սննդակարգի պարզ փոփոխությունների կարևորությունը 2-րդ տիպի շաքարային դիաբետի ռիսկը նվազեցնելու և սրտի առողջությունը բարելավելու համար: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Nutrients ամսագրում:
Հետազոտությանը մասնակցել է 20-ից 60 տարեկան 48 մարդ, ովքեր ունեցել են ավելորդ քաշ և քրոնիկական բորբոքման նշաններ: Մասնակիցները բաժանվել են երկու խմբի. Մի խումբ ուտում էր թարմ մանգո, մյուսը՝ նույն կալորիականությամբ աղանդեր:
Չորս շաբաթ անց նրանք, ովքեր կերել են մանգո, զգացել են ինսուլինի դիմադրության նվազում (ինչպես չափվում է HOMA-IR մոդելով), բարելավվել է ենթաստամոքսային գեղձի ֆունկցիան և մարմնի կարողությունը արյան շաքարի մակարդակը կարգավորելու:
Երկրորդ խմբում նման փոփոխություններ չեն եղել, իսկ մասնակիցների քաշը նույնիսկ փոքր-ինչ ավելացել է՝ ի տարբերություն մանգո օգտագործած խմբի։
Սննդի գիտության և սնուցման պրոֆեսոր Ինդիկա Էդիրիսինգեի խոսքով, բացահայտումները հերքում են առասպելը, որ մանգոն կարող է նպաստել քաշի ավելացմանը և շաքարային դիաբետին՝ շաքարի բարձր պարունակության պատճառով:
«Մենք տեսնում ենք, որ մանգոն ոչ միայն չի հանգեցնում քաշի ավելացման, այլ նաև կարող է բարելավել արյան շաքարի կարգավորումը իր հակաօքսիդանտ հատկությունների շնորհիվ», – Shantnews-ի փոխանցմամբ՝ ասել է Էդիրիսինգեն:
Գիտնականները նշել են, որ հայտնագործությունը հաստատում է, որ թարմ մրգերի, մասնավորապես՝ մանգոյի ներառումը սննդակարգում կարող է օգնել պահպանել սրտի առողջությունը, կառավարել քաշը և վերահսկել արյան շաքարի մակարդակը։