Փսորիազով քրոնիկ բորբոքումներ. Ինչ անել
Թեև փսորիազի ճշգրիտ պատճառը հայտնի չէ, բժիշկներն այն համարում են իմունային միջնորդավորված բորբոքային հիվանդություն: Սա նշանակում է, որ այս վիճակի հիմքում ընկած է բորբոքումը:
Այն ուղեկցվում է այնիսի ախտանշաններով, ինչպիսիք են մաշկի թեփոտումն ու գունաթափումը, ինչպես նաև կարող է ազդել մարմնի այլ մասերի վրա, ինչպիսիք են հոդերը և աչքերը, փոխանցում է Aysor.am-ը։
Փսորիազով հիվանդ մարդկանց մոտ իմունային համակարգի դիսֆունկցիան առաջացնում է բորբոքային բջիջների կուտակում մաշկի միջին շերտում, որը հայտնի է որպես դերմիս: Վիճակը նաև արագացնում է մաշկի բջիջների աճը էպիդերմիսում՝ մաշկի արտաքին շերտում:
Որպես կանոն, մաշկի բջիջները աճում և շերտավորվում են մեկ ամսվա ընթացքում: Այս գործընթացը արագանում է ընդամենը մի քանի օրով՝ փսորիազով հիվանդ մարդկանց մոտ: Մաշկի բջիջները թափվելու փոխարեն կուտակվում են մաշկի մակերեսին, ինչը հանգեցնում է թեփուկների, այտուցի և կարմրության առաջացման։
Չնայած, որ փսորիազը մաշկային հիվանդություն է, սակայն բորբոքումն ազդում է ամբողջօրգանիզմի վրա․ կարող է մեծացնել սրտի հիվանդությունների, քաղցկեղի, աղիների բորբոքային հիվանդությունների և փսորիատիկ արթրիտի ռիսկը:
Չնայած փսորիազի բորբոքումը պայմանավորված է իմունային համակարգի դիսկարգավորմամբ, ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ մարդիկ կարող են նվազեցնել այս բորբոքումը կենսակերպի և սննդակարգի փոփոխությունների միջոցով: Սա կարող է օգնել նվազեցնել ախտանիշները և բարելավել կյանքի որակը:
Բացի այդ, գործում են փսորիազի բուժման որոշ դեղամիջոցներ ՝ նվազեցնելով բորբոքումը: Դրանք ներառում են տեղական կորտիկոստերոիդներ, ներարկային կենսաբանական և բանավոր դեղամիջոցներ:
Թեև ներկայումս փսորիազի համար բուժում չկա, մի քանի սովորություններ կարող են օգնել նվազեցնել պսորիազի հետ կապված բորբոքումը և մեծացնել մարդու ռեմիսիա ապրելու հավանականությունը:
Դիետան խիստ կապված է համակարգային բորբոքման հետ: Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ որոշ սննդակարգեր կարող են մեծացնել փսորիազի վտանգը և վատթարացնել ախտանիշները:
Փսորիազի դեպքում դիետան տարբերվող է։ Հետևյալ քայլերը կարող են օգնել մարդուն՝ կազմել այն.
Խուսափել սուր մթերքներից. որոշ մթերքներ և ըմպելիքներ պարունակում են պրոբորբոքային նյութեր, որոնք մեծացնում են բորբոքումն ու առաջացնում փսորիազի ախտանիշներ: Օրինակները ներառում են գազավորված ըմպելիք և ծայրահեղ վերամշակված մթերքներ, ինչպիսիք են աղի նախուտեստները, քաղցրավենիքը և վերամշակված մսամթերքը:
Դիետաները, որոնք հարուստ են մրգերով, բանջարեղենով և այլ սննդարար մթերքներով, հետևողականորեն նվազեցնում են փսորիազի ախտանիշները:
Գիրությունը ևս փսորիազի զարգացման ռիսկի գործոն է: Փսորիազով տառապող մարդիկ, ովքեր ունեն ավելորդ քաշ կամ գիրություն, կարող են զգալ ավելի սուր ախտանիշներ, քան միջին քաշ ունեցող մարդիկ:
Քաշի կորուստը կարող է նվազեցնել բորբոքային մարկերները և օգնել նվազեցնել փսորիազի ախտանիշները ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց մոտ:
Ծխելուց խուսափելը կամ թողնելը.
Ալկոհոլի ընդունման նվազեցում. չափից ավելի խմելը կարող է նպաստել բորբոքմանը և վատթարացնել փսորիազի ախտանիշները:
Ակտիվ կյանքը կարող է օգնել նվազեցնել փսորիազի ախտանիշները: Հետազոտություններից մեկի համաձայն՝ փսորիազով հիվանդ մարդիկ, ովքեր ապրում են նստակյաց կյանքով, ավելի ծանր ախտանշաններ են ունենում՝ համեմատած այն մարդկանց հետ, ովքեր կանոնավոր կերպով մարզվում են:
Բավարար քուն. անբավարար քունը կարող է հանգեցնել մարմնում պրոբորբոքային վիճակի: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ վատ քունը կարող է մեծացնել արյան մեջ բորբոքային մարկերները: Մասնագետները խորհուրդ են տալիս մեծահասակներին քնել օրական 7-9 ժամ:
Սթրեսի մակարդակի կառավարում. Երկարատև սթրեսը իմունային համակարգը դարձնում է գերակտիվ և նպաստում է բորբոքային վիճակի առաջացմանը: Սթրեսը նվազեցնելու մեթոդների օգտագործումը, ինչպիսիք են մեդիտացիան և յոգան, կարող են օգնել: