Բժիշկը պատմել է երիկամների համար ամենավնասակար մթերքների մասին
Երիկամների քրոնիկ հիվանդության դրսևորումը մեծապես կախված է մարդու ապրելակերպից։ Երիկամները մարմնի բնական զտիչ համակարգերից են, ուստի նրանց վրա մեծապես ազդում է պոտենցիալ վնասակար արտադրանքի օգտագործումը, Shantnews-ի փոխանցմամբ՝ Gazeta.Ru-ին ասել է բժիշկ և նեֆրոլոգ Միխայիլ Էլիսեևը։
Առաջին հերթին, ըստ նրա, սա աղի մթերքների առատություն է։ Երբ դուք շատ աղ եք օգտագործում, ձեր երիկամները պետք է ավելի շատ աշխատեն՝ օրգանիզմից նատրիումի ավելցուկը հեռացնելու համար: Սա կարող է հանգեցնել մարմնում հեղուկի կուտակման և, որպես հետևանք, այտուցի և արյան բարձր ճնշման: Բժիշկը նշել է, որ մեծ քանակությամբ աղ են պարունակում թթուները, արագ սնունդը, վերամշակված մթերքները։
«Երիկամների համար վնասակար մեկ այլ մթերք է ալկոհոլը։ Միզուղիների համակարգը հեռացնում է հարակից թունավոր նյութերը մարմնից: Միեւնույն ժամանակ, երիկամների բեռը մեծանում է: Ացետալդեհիդը (էթանոլի քայքայման արտադրանք) հատկապես վնասակար է երիկամային խողովակային բջիջների համար: Ժամանակի ընթացքում երիկամների կառուցվածքները վնասվում են, գլոմերուլային ֆիլտրացիան դժվարանում է, զարգանում է երիկամային քրոնիկ անբավարարություն»,- հավելել է Էլիսեևը։
Բացի դրանից, շատ միս ուտելը կարող է հանգեցնել երիկամների խնդիրների: Կենդանական սպիտակուցները շատ ավելի դժվար են մարսվում, ինչը բարդացնում է թափոնների հեռացման գործընթացը: Կենդանական սպիտակուցներով հարուստ սննդակարգը նպաստում է երիկամների քարերի առաջացմանը։ Միսը պարունակում է նաև մեծ քանակությամբ պուրիններ, որոնք խթանում են միզաթթվի արտադրությունը։
«Ինչպես գիտեք, կաթնամթերքը կալցիումի աղբյուր է։ Բայց եթե դրանք չափից շատ օգտագործեք, կալցիումը բարձր կոնցենտրացիաներում կսկսի հայտնվել մեզի մեջ: Սա զգալիորեն մեծացնում է միզաքարային հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը»,- ասել է մասնագետը։
Նա նաև ուշադրություն է հրավիրել օրգանի վրա մեծ քանակությամբ խոլեստերինի և ճարպերի աղբյուր հանդիսացող տարբեր տեսակի յուղերի չափից ավելի օգտագործման վրա։ Դրանց ակտիվ օգտագործումը ժամանակի ընթացքում ազդում է սրտանոթային համակարգի աշխատանքի վրա, ինչը կարող է հանգեցնել երիկամների պաթոլոգիայի զարգացմանը (հիպերտոնիկ նեֆրոանգիոսկլերոզ):
«Հարկ է նաև նշել բանանն ու ավոկադոն։ Այս մրգերի չափից շատ ուտելը կարող է վտանգավոր լինել դրանց կալիումի պարունակության պատճառով: Կալիումի ավելցուկը, ինչպես նատրիումը, դժվար է հեռացնել օրգանիզմից։ Արդյունքում՝ սա կարող է հանգեցնել երիկամների աշխատանքի հետ կապված խնդիրների, մկանային սպազմի, սրտի աշխատանքի հետ կապված խնդիրների (օրինակ՝ առիթմիա)»,- հավելել է նեֆրոլոգը։