Ինչպե՞ս ճիշտ լվանալ բանջարեղենն ու մրգերը
Պետք է ուշադրություն դարձնել գնված բանջարեղենի և մրգերի վերամշակմանը նախքան դրանք սպառելը կամ պատրաստելը: Վնասակար բակտերիաները, որոնք կարող են առկա լինել հողում կամ ջրում, որտեղ սնունդ է աճեցվում, կարող են մնալ մակերեսի վրա և աղտոտել այն: Այս մասին Газета.Ru-ին հայտնել է ROSBIOTECH համալսարանի լաբորանտ Նիկոլայ Սելիվերստովը։
«Թունավորումը կանխելու համար պետք է պահպանել մի քանի կանոն. նախ անհրաժեշտ է ձեռքերը լվանալ օճառով և տաք ջրով օգտագործելուց առաջ և հետո առնվազն 20 վայրկյան։ Երկրորդ՝ բանջարեղենն ու մրգերը պետք է լվանալ, նույնիսկ եթե չես ծրագրում դրանք ուտել կեղևով։ Սա նախատեսված է, որպեսզի կեղտը և բակտերիաները չմնան սննդամթերքի վրա կեղևազերծելիս կամ կտրատելիս: Բանջարեղենն ու միրգը նաև խորհուրդ է տրվում լվանալ երկու փուլով` նախապես թրջելով. այս կերպ կեղտը կնստի և ավելի լավ հնարավորություն կունենաք ավելի լավ լվանալ կեղևը։ Բանջարեղենն ու մրգերը լվացեք հոսող ջրի տակ 30 վայրկյանից մեկ րոպե, դա արեք ձեր ձեռքերով կամ բանջարեղենի խոզանակով: Կաղամբի ու հազարի վերին տերևները անպայման հանեք։ Ավելի լավ է լվացված ապրանքները չորացնել թղթե սրբիչով», – բացատրել է նա:
Սակայն քացախի կամ աման լվացող հեղուկի օգտագործումը կարող է վտանգավոր լինել:
«Դրանք կարող են ներծծվել մրգերի և բանջարեղենի մեջ և հանգեցնել մարմնի համար տհաճ հետևանքների։ Եթե վախենում եք, որ սովորական հոսող ջուրը չի բավականացնում, պետք է ուշադրություն դարձնել բանջարեղենի և մրգերի լվացման հատուկ միջոցներին»,- եզրափակել է նափոխանցում է shantnews.am-ը։