Բժիշկը թանկարժեք մթերքների օգտակար փոխարինիչներ է նշել
Գաստրոէնտերոլոգ Եկատերինա Քաշուխը «Իզվեստիային» պատմել է, թե ինչպես կարելի է ցանկացած բյուջեով սնվել առողջ և բազմազան:
«Իրականում թանկարժեք էկզոտիկ կամ ֆերմերային արտադրանքը չի կարելի միանշանակ համարել ամենաառողջարարը: Միջազգային կազմակերպությունների մասնագետների կարծիքով՝ առողջ սննդակարգը հավասարակշռված դիետա է, որը ներառում է սննդի տարբեր խմբեր՝ բանջարեղեն և մրգեր, հացահատիկային, սպիտակուցի աղբյուրներ, պոլիչհագեցած ճարպեր: Կարևոր է ունենալ բազմազան սննդակարգ՝ օգտագործելով սննդի տարբեր խմբերի մթերքներ։ Պետք է նաև սահմանափակել աղը, շաքարավազը և հագեցած ճարպերը: Ընդհանուր առմամբ, բոլոր առաջարկությունները վերաբերում են նվազագույն վերամշակման արտադրանքի բազմազանությանը և ընտրությանը»,- Shantnews-ի փոխանցմամբ՝ ասել է Քաշուխը:
Նրա խոսքով՝ սննդի վրա խնայելու միջոցներից մեկը թանկարժեք բաղադրիչներն ավելի մատչելիներով փոխարինելն է։ Սովորաբար նման անալոգները առավելություններով ոչ մի կերպ չեն զիջում բնօրինակներին, իսկ համային որակները հիանալի կերպով փոխհատուցվում են խոհարարական հնարքներով։
«Հորթի միսը կարելի է փոխարինել ավելի մատչելի տարբերակներով, օրինակ՝ տավարի մսով: Բացի դրանից, պետք չէ կենտրոնանալ միայն կարմիր մսի վրա, կարևոր է այն փոխարինել սպիտակ հավի մսի հետ, որը շատ ավելի էժան է, բայց նաև համարվում է սպիտակուցի ցածր յուղայնությամբ լավ աղբյուր»,- կիսվել է գաստրոէնտերոլոգը։
Նա նաև նշել է, որ թարմ կարմիր ձուկը, որը պոլիչհագեցած ճարպաթթուների և օգտակար միկրոէլեմենտների լավ աղբյուր է, կարելի է փոխարինել ավելի մատչելի տարբերակներով:
«Փող խնայելու մեկ այլ միջոց է սառեցված կամ պահածոյացված մթերքներ գնելը: Նրանք ունեն գրեթե նույն առավելությունները, ինչ թարմ ձուկը, իսկ գինը շատ ավելի ցածր է: Պահածո ընտրելիս պետք է ուշադրություն դարձնել բաղադրությանը, ընդունել նվազագույն քանակությամբ սինթետիկ սննդային հավելումների հետ՝ առանց շաքարի և յուղի»,- հավելել է մասնագետը։
Թանկարժեք ընկույզների և սուպերմթերքների փոխարինիչներ նույնպես հեշտ է գտնել, ասում է նա: Հնդկաձավարը, օրինակ, պարունակում է սննդային տարրեր (երկաթ, սպիտակուց, վիտամիններ, կալցիում, մագնեզիում, կալիում և շատ այլ սննդանյութեր), որոնք նման են քինոայի մեջ պարունակվողներին, իսկ չիայի սերմերը հեշտությամբ կարելի է փոխարինել կտավատի սերմերով, քանի որ դրանք ունեն նմանատիպ բաղադրություն և պատող ազդեցություն ստամոքս-աղիքային տրակտի վրա:
Գաստրոէնտերոլոգը նշել է նաև, որ գումար խնայելու համար թարմ բանջարեղենն ու միրգը կարելի է փոխարինել սառեցված նմանակներով։ Հատկապես եթե նախատեսում եք դրանք օգտագործել խոհարարության մեջ։ Համային և վիտամինային պարունակությամբ դրանք գրեթե չեն տարբերվում թարմից։