Մթերքներ, որոնցից պետք է խուսափել մրսածության ժամանակ
Մրսածության ժամանակ օրգանիզմն ամբողջովին այքրում է վիրուսային վարակի դեմ։ Հետևաբար, այն չպետք է ծանրաբեռնել նրան ծանր սնունդով: Shantnews-ի փոխանցմամբ՝ այս մասին Газета.Ru-ին ասել է էնդոկրինոլոգ նա Միխալևան։
Նրա խոսքով, մարսողության համար բավական մեծ էներգիա է պահանջվում, ուստի որքան պարզ ու հեշտ մարսվող է սնունդը, այնքան ավելի օգտակար է հիվանդության ժամանակ։
«Անպայման պետք է հրաժարվել արագ սննդից, խորտիկներից, գազավորված ըմպելիքներից, ճարպային, տապակած ուտելիքներից։ Եթե ախորժակ չունեք, ապա պետք է հետևեք խմելու ռեժիմին՝ թունավորումը արագ նվազեցնելու համար։ Եթե դուք չեք ցանկանում ուտել մրսածության ժամանակ, ապա ձեզ անհրաժեշտ է էներգիա ապահովել պարզ ածխաջրերի տեսքով, օրինակ՝ հատապտուղների հյութ կամ կաթ մեղրով», – ասել է բժիշկ Միխալևան:
Պետք է նաև հրաժարվել կարմիր մսից, թխվածքներից և քաղցրավենիքից։ Նախընտրելի են ցածր յուղայնությամբ հավի կամ ձկան արգանակով ապուրներ, բանջարեղեն, հացահատիկ, խաշած հավի սպիտակ միս, ցածր յուղայնությամբ ձկան ուտեստներ, չափավոր քանակությամբ մրգեր, կաթնաշոռով ուտեստներ, չորացրած հաց:
«Հիվանդության առաջին օրերին բջջանյութով հարուստ սնունդը նույնպես մեծ օգուտ չի բերի և կարող է ստամոքսում ծանրության և հագեցածության զգացում առաջացնել: Ուստի թարմ բանջարեղենը, բանջարեղենային աղցանները, մեծ քանակությամբ մրգերը մրսածության ժամանակ սննդի լավագույն տարբերակը չեն։ Դրանք կարող են ավելացվել վերականգնման փուլում»,- ասել է նա։
Սնունդը պետք է լինի պարզ, հեշտ մարսվող, առողջարար, պարունակի անհրաժեշտ մակրոէլեմենտներ (սպիտակուցներ, ածխաջրեր և փոքր քանակությամբ առողջ ճարպեր) և միկրոէլեմենտներ (վիտամիններ, հանքանյութեր): Նախընտրելի է սննդի ավելի երկար մշակումը` եռացնել, թխել, շոգեխաշել։
«Որքան միատարր և խաշած լինի սնունդը, այնքան ավելի հեշտ կմարսվի, ուստի հիվանդության սկզբում խորհուրդ է տրվում արգանակներ, ապուրներ, ձավարեղեն, պյուրե, լավ եփած սպիտակ միս»,- եզրափակել է մասնագետը։