Արդյո՞ք պետք է լվանալ բրինձը եփելուց առաջ. ահա թե ինչ է ասում դրա մասին գիտությունը
Զարմանալիորեն, դա ճիշտ է՝ եփելուց առաջ բրնձը լվանալու խոհարարական օգուտները գիտնականների հետազոտության առարկա են դարձել 2019 թվականին։ Դրա համար վերցվել են երեք տեսակի հացահատիկներ՝ կպչուն բրինձ, միջին հացահատիկի բրինձ և երկար բրինձ: Նրանք երեք անգամ փորձարկվել են՝ ընդհանրապես չեն լվացվել, երեք անգամ ջրով են լվացվել, տասն անգամ ջրով են լվացվել։
Հակառակ խոհարարների կարծիքին, թե ինչ վտանգ է ներկայացնում պատրաստման արդյունքի համար չլվացված բրինձը, պարզվեց, որ ոչ կարճ, ոչ երկար ջրի ընթացակարգերը չեն ազդում հատիկների կպչունության կամ կարծրության վրա: Գիտնականները պարզել են, որ կպչունությունը առաջանում է ոչ թե ամիլոզից, այլ եփելու ժամանակ բրնձից ցրված մեկ այլ օսլայից՝ ամիլոպեկտինից։ Դրա քանակը տարբերվում էր՝ կախված բրնձի տեսակից։ Այսինքն՝ նշանակություն չունի՝ բրինձը եփելուց առաջ լվանա՞ն, թե՞ ոչ՝ որոշիչ է տեսականին։ Այսպիսով, եթե շիլան կպչուն է, մի նախատեք ինքներդ ձեզ, որ հացահատիկները բավականաչափ մանրակրկիտ չեք լվանում, դա զուտ այն բանն է, թե ինչպիսի հացահատիկ եք գնել, փոխանցում է Mediahub-ը։