Կանաչ, դեղի, թե բծավոր․ ո՞ր բանանն է ավելի առողջարար
Հավանաբար ձեզնից շատերը տեսել են, որ թենիսի խաղի ժամանակ, երբ խաղացողները նստած են աթոռին, բանան են ուտում։ Սա արագ մարսվող միրգ է, որը, ինչ-ինչ պատճառներով, հեռու է համարվում ամենաառողջարարը լինելու մյուս մրգերի հետ համեմատած: Բայց արդյո՞ք սա իսկապես այդպես է:
Հարցն առավել քան վիճելի է, քանի որ բանանը պարունակում է բազմաթիվ օգտակար նյութեր։ Այս արտասահմանյան մրգի կալորիականությունը կազմում է մոտավորապես 100 կկալ մեկ մրգի համար, և դա օրական էներգիայի պահանջարկի միայն 1/20-ն է: Միևնույն ժամանակ, մեկ բանան ուտելով, դուք ծածկում եք ձեր ամենօրյա մանրաթելերի պահանջարկի տասներորդը և կալիումի նույն բաժինը: Օրգանիզմը մի փոքր ավելի քիչ մագնեզիում է ստանում (օրական արժեքի 8 տոկոսը մեկ բանանից): Բջջանյութը կարևոր է աղեստամոքսային տրակտի բնականոն աշխատանքի համար, մագնեզիումն օգնում է սրտի աշխատանքին, իսկ կալիումը պատասխանատու է երիկամների, սրտի աշխատանքի համար և վերահսկում է ջրի հավասարակշռությունը:
Բանանը պարունակում է նաև վիտամին B9: Այս վիտամինն անհրաժեշտ է սրտի, նյարդային և արյունաստեղծ համակարգերի աշխատանքի համար։ Բոլորի սիրելի բանանները պարունակում են նաև կատեխիններ, որոնք, ըստ գիտնականների, ունեն հակաբորբոքային և հակաուռուցքային ազդեցություն։ Մասնագետները խորհուրդ են տալիս օրական մեկ կամ երկու բանան ուտել։ Բայց այստեղ մի կարևոր հարց է առաջանում՝ ո՞ր բանանն է ավելի լավ գնել և ուտել:
Գաղտնիքն այստեղ բավականին պարզ է. Սկսենք նրանից, որ բանանը, ի տարբերություն այլ մրգերի ճնշող մեծամասնության, քաղվում է չհասած, այսինքն՝ կանաչ։ Այնուհետեւ նրանք սկսում են հասունանալ: Այսպիսով, կանաչ բանանը իդեալական է արյան մեջ շաքարի բարձր մակարդակից տառապող մարդկանց համար: Նրանք ունեն ավելի ցածր գլիկեմիկ ինդեքս՝ համեմատած ավելի հասած մրգերի հետ։ Ավելին, նման բանանները պարունակում են չլուծվող օսլա, ուստի խորհուրդ է տրվում ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց։ Մյուս կողմից, կանաչ բանանը հարուստ չէ վիտամիններով և օգտակար տարրերով։ Այս նյութերից շատ ավելի շատ են դեղին մրգերում: Իսկ հակաուռուցքային հատկություն ունեցող ամենաշատ հակաօքսիդանտները հայտնաբերված են շագանակագույն բծերով գերհասունացած բանանի մեջ։ Այս բանանները պարունակում են նաև շատ ավելի շատ բջջանյութ, բայց նաև շաքար: Այժմ իմանալով այս տեղեկատվությունը, դուք կարող եք ինքներդ որոշել, թե որ բանանն օգտագործել ձեր մարմնի համար առավելագույն ազդեցություն ունենալու համար, փոխանցում է Mediahub-ը։