Բժիշկը խոսել է բարդ ուտեստների արագ ածխաջրերի օգտակարության մասին
Որպեսզի արագ ածխաջրեր ուտելն այնքան էլ վտանգավոր չլինեն առողջության համար, կարող եք «դանդաղեցնել» ածխաջրերի նյութափոխանակությունը. դրա համար անհրաժեշտ է ուտել բարդ բաղադրությամբ սնունդ, Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում ասել է էնդոկրինոլոգ և սննդաբան Ելիզավետա Ձանտիևան։
Մասնագետի խոսքով՝ ածխաջրերը էներգիա են ապահովում մարդու օրգանիզմին, դրանք անհրաժեշտ սննդանյութեր են։ Կախված քիմիական բաղադրությունից՝ ածխաջրերը լինում են դանդաղ (ձավարեղեն, մակարոնեղեն, հաց) և արագ (շաքար, մեղր, մրգային հյութեր, թխուկներ, քաղցր մրգեր, ձավարի շիլա)։ Առաջինները աստիճանաբար ներծծվում են, իսկ երկրորդները մեծ արագությամբ քայքայվում են և արյան մեջ ինսուլինի մակարդակի կտրուկ բարձրացում են առաջացնում, նշել է Ձանտիևան։ Նա զգուշացրել է, որ արագ ածխաջրերի չարաշահումն ավելի վտանգավոր է, քան դանդաղ ածխաջրերը:
Բժիշկն ասել է, որ եթե չարաշահեք արագ ածխաջրերը, կարող են լուրջ առողջական խնդիրներ առաջանալ։
«Ածխաջրերի արագ քայքայումը կարող է հանգեցնել հիպերինսուլինեմիայի: Սրանից անմիջապես հետո նորից առաջանում է սովի զգացումը, օրգանիզմը սկսում է զգալ ածխաջրերի, սննդի, հատկապես քաղցր սննդի կարիք։ Եթե դուք չարաշահում եք արագ ածխաջրերը, ապա ժամանակի ընթացքում ածխաջրային նյութափոխանակության խանգարումների հակված մարդկանց մոտ զարգանում է ինսուլինի դիմադրություն, մեծանում է շաքարախտի զարգացման ռիսկը, կարող են առաջանալ արյան անոթների, լյարդի և այլնի հետ կապված խնդիրներ»,- ասել է Ձանտիևան։
Դիետոլոգը խորհուրդ է տվել օգտագործել բարդ սնունդ՝ «ածխաջրերի նյութափոխանակությունը» դանդաղեցնելու և առողջական խնդիրների առաջացման վտանգը նվազեցնելու համար։
«Ածխաջրերի, սպիտակուցների և մանրաթելերի համակցություն պետք է լինի: Օրինակ՝ ամբողջական պտուղը պարունակում է ոչ միայն ֆրուկտոզա, այսինքն՝ ածխաջրեր, այլ նաև մանրաթել։ Իսկ մրգային հյութը մրգի շաքարից է բաղկացած` առանց մանրաթելերի, ուստի հյութից ֆրուկտոզան ավելի արագ կներծծվի, քան ամբողջ մրգից։ Նույնը կարելի է ասել սպիտակուցային սալիկների մասին, որոնք ածխաջրերից բացի սպիտակուցներ են ավելացնում. դրանք ավելի դանդաղ են քայքայվում, քան պարզ շոկոլադե սալիկը»,- ասել է Ձանտիևան։
Բժիշկը նշել է, որ շիլան նույնպես ածխաջրածին է, և դրա ավելցուկը կարող է հանգեցնել ինսուլինի ավելացման, իսկ եթե շիլան ուտեք սպիտակուցներով՝ ձու, կաթնաշոռ, միս, ձուկ, ապա ինսուլինի արտադրության գործընթացը կդանդաղի, փոխանցում է Shantnews-ը։