Գաստրոէնտերոլոգը պարզաբանել է, թե արդյոք ծոմ պահելու օրերն օգտակար են օրգանիզմի համար
Սննդաբանները սովորաբար ծոմ պահելու օրերը համարում են ժամանակաշրջաններ, որոնց ընթացքում մարդն օգտագործում է ավելի քիչ կալորիա (սովորաբար 1500 կկալ-ի սահմաններում) և սննդակարգից բացառում է որոշ մթերքներ (քաղցրավենիք, արագ սնունդ, ճարպեր, աղ), այլ ոչ թե ուտելուց լիակատար հրաժարվում է: Այս մասին Газета.Ru-ին հայտնել է գաստրոէնտերոլոգ Եկատերինա Քաշուխը։
«Ավելորդ քաշից ազատվել ցանկացողներն իրենց համար ամենից հաճախ պահքի օրեր են նշանակում։ Որոշ դեպքերում դա իսկապես օգնում է: Մի շարք ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ դիետան, որտեղ «պասի» օրերը փոխարինվում են սովորական օրերով, որոշ չափով ավելի արդյունավետ է, քան սպառված կալորիաների քանակի ամենօրյա աննշան կրճատումը: Բայց կան նաև ուսումնասիրություններ, որոնք չեն բացահայտել էական տարբերություն այս մեթոդների միջև»,- նշել է Քաշուխը:
Բժշկի խոսքով՝ ծոմ պահելու օրերը, որոնք մարդն ինքն է նշանակում, նիհարելու ամենահաջող միջոցը չեն։
«Նախ դժվար է պահպանել կալորիաների հավասարակշռությունը։ Մարդուն թվում է, թե ծոմ պահելու օրերին նա կկարողանա «ուղղել» չափից շատ ուտելու արդյունքները, ուստի հաճախ իրավիճակ է ստեղծվում, երբ որոշ օրերին մարդը զգալիորեն ծանրաբեռնում է կալորիաները, անսահմանափակ ուտում է արագ սնունդ և քաղցրավենիք, իսկ մյուս օրերին բավարարվում է խնձորով և կեֆիրով: Երկրորդ՝ դժվար է քաղցին դիմանալ և՛ հոգեբանորեն, և՛ ֆիզիոլոգիապես, ծոմ պահելու օրերին շատերի աշխատունակությունը նվազում է, ուշադրությունը նվազում է, տրամադրությունը վատանում է։ Երրորդ՝ անհավասարակշռված սնունդը և մոնոդիետաները կարող են առաջացնել ստամոքս-աղիքային խանգարումներ և հանգեցնել վիտամինների և հանքանյութերի դեֆիցիտի»,- զգուշացրել է բժիշկը։
Այս մեթոդի արդյունավետությունը հաճախ գերագնահատվում է, քանի որ պահքի օրվանից անմիջապես հետո քաշը իրականում փոքր-ինչ նվազում է։ Բայց դա տեղի է ունենում ավելորդ հեղուկի հեռացման, այլ ոչ թե ճարպից ազատվելու պատճառով։
«Մեր մայրերի և տատիկների ժամանակ ծոմ պահելու օրերը շատ մոդայիկ էին, սակայն այժմ փորձագետների մեծ մասը խելամիտ չի համարում քաշի կորստի այս մեթոդը։ Նորմալ քաշը պահպանելու և նորմալ զգալու համար դուք պետք է առողջ դիետա կազմեք, որը հավասարակշռում է կալորիաները, սպիտակուցները, ճարպերը և ածխաջրերը, ինչպես նաև չմոռանքաք կանոնավոր ֆիզիկական ակտիվության մասին: Սա մարդկանց մեծամասնության համար ամենահարմար մեթոդն է»,- ասել է նա:
Պահքի օրերը կարող են անցկացվել միայն սննդաբանի առաջարկությամբ և նրա հսկողության ներքո, նշել է Քաշուխը, փոխանցում է Shantnews-ը։