Թուզի 7 անսպասելի բացասական հետևանքները
Թեև թուզը հիանալի համ ունի և ունի բազմաթիվ օգուտներ, սակայն չպետք է անտեսել դրանց հնարավոր բացասական հետևանքները։
Թզի կողմնակի ազդեցությունները
Ահա թզի 7 հիմնական կողմնակի ազդեցությունները, որոնց մասին պետք է իմանաք՝ նախքան գայթակղությանը տրվելը:
1. Ստամոքսի ծանրություն
Թուզը շատ ուտելը կարող է առաջացնել ստամոքսի ծանրություն և որովայնի ցավ։ Նաև թուզը, որը երբեմն օգտագործվում է որպես փորկապության համար տնային միջոց, կարող է փորլուծության պատճառ դառնալ։ Թուզ ուտելուց հետո սառը ջուր խմելն օգնում է թեթևացնել ստամոքսի խնդիրները։
2. Փքվածություն
Բացի ստամոքսի ցավից, շատ թուզ ուտելը կարող է առաջացնել փքվածություն, գազեր և անհանգստություն մարսողության մեջ։ Թուզը մանրաթելի հարուստ աղբյուր է, և կարճ ժամանակում այն մեծ քանակությամբ ուտելը կարող է հանգեցնել փքվածության: Անիսոնի ջուր խմելն օգնում է հաղթահարել այս խնդիրը։
3. Զգայունություն արեւի նկատմամբ
Թուզը օգտակար է մաշկային քրոնիկ հիվանդությունների, ինչպես նաև մաշկային ուռուցքների բուժման համար, սակայն այն կարող է նաև վնասել մաշկը՝ մեծացնելով նրա զգայունությունը արևի լույսի նկատմամբ։ Ուլտրամանուշակագույն ճառագայթները վնասակար են մաշկի համար և կարող են հանգեցնել այնպիսի հիվանդությունների, ինչպիսիք են վաղաժամ ծերացումը և մաշկի քաղցկեղը:
4. Դեղերի հետ փոխազդեցություն
Թուզը նաև բավականին հարուստ է վիտամին K-ով, որը կարող է խանգարել արյունը նոսրացնող դեղամիջոցների գործողությանը և նվազեցնել դրանց արդյունավետությունը։
5. Կալցիումի կլանումը
Խուսափեք թուզ ուտելուց այնպիսի մթերքների հետ, որոնք պարունակում են մեծ քանակությամբ օքսալաթթու կամ ֆիտաթթու, ինչպիսիք են լոբիները, սերմերը, ընկույզները և մուգ տերևավոր բանջարեղենները, ինչպիսիք են սպանախը և կանաչիները: Թուզը կալցիումի հարուստ աղբյուր է։ Այնուամենայնիվ, oxalic կամ phytic թթուները կարող են խանգարել օրգանիզմում կալցիումի կլանմանը: Կալցիումի պակասը կարող է հանգեցնել ոսկորների թուլության և այլ հիվանդությունների: Այնուամենայնիվ, այս ուղղությամբ հետազոտությունները սահմանափակ են:
6. Նվազեցնում է արյան շաքարի մակարդակը
Թուզը օգնում է վերահսկել արյան շաքարի մակարդակը։ Սա օգտակար է շաքարախտով հիվանդ մարդկանց համար, բայց կարող է վնասակար լինել արյան ցածր շաքար ունեցողների համար: Եթե դուք տառապում եք արյան շաքարի ցածր մակարդակից, խուսափեք թուզ ուտելուց։
7. Ալերգիա
Որոշ մարդիկ կարող են ալերգիա ունենալ թզի նկատմամբ։ Եթե դուք ալերգիկ եք կեչու ծաղկափոշու նկատմամբ, ապա, ամենայն հավանականությամբ, դուք ալերգիկ կարող եք ունենալ թզի նկատմամբ: Թզենին պարունակում է նաև բնական լատեքս, որի նկատմամբ որոշ մարդիկ կարող են ալերգիա ունենալ։ Եթե դուք ալերգիա ունեք թզի նկատմամբ, դա կարող է առաջացնել կոնյուկտիվիտ և ռինիտ, փոխանցում է Mediahub-ը։