Սննդաբանը խոսել է մարսողության վրա սթրեսի ազդեցության մասին
Սթրեսը շատ հիվանդությունների զարգացման գործոն է, այդ թվում՝ մարսողական խնդիրների, ինչպիսիք են այրոցն ու փքվածությունը: Այս մասին Газета.Ru-ին հայտնել է սննդաբան, բժիշկ Նատալյա Զուբարևան։
Նրա խոսքով՝ մարդու կյանքում կարող են լինել որոշակի պահեր, երբ ուղեղն ավելի մեծ ուշադրություն է դարձնում կենսական գործընթացներին, որոնցում մարսողությունը առաջին տեղում չէ։ Այսպիսով, մարմնի կողմից նման առաջնահերթության արդյունքը սերոտոնինի բնական պակասն է, ստամոքս-աղիքային տրակտ արյան հոսքի նվազումը և մարսողական ֆերմենտների արտադրությունը: Բացի դրանից, կարող է առաջանալ աղիների և ստամոքսի մկանների կծկում:
«Սթրեսի հիմնական ախտանիշները, որոնք մենք զգում ենք մեր աղիքներում, այրոցն է, փքվածությունը կամ պերիստալտիկայի խանգարումները», – բացատրել է Զուբարևան:
Բժիշկը հավելել է, որ դրա դեմ կարելի է պայքարել սննդակարգը կարգավորելով։ Առաջին հերթին անհրաժեշտ է դիետայից բացառել այն ամենը, ինչը կարող է բացասական ազդեցություն ունենալ նյարդային համակարգի աշխատանքի վրա՝ ներառյալ թխվածքաբլիթները, քաղցրավենիքները, այսինքն՝ պարզ ածխաջրեր պարունակող մթերքները։ Միաժամանակ անհրաժեշտ է ազատվել շաքարով հարուստ մթերքներից։
«Աղանդերը խաբուսիկ ազդեցություն է թողնում, քաղցրեղենը բարձրացնում է տրամադրությունը, քանի որ արյան շաքարի մակարդակը կտրուկ բարձրանում է, հետո, երբ նվազում է, նորից ընկնում ես ապատիայի մեջ»,- պարզաբանել է բժիշկը։
Զուբարևան ընդգծել է, որ անհրաժեշտ է դադարեցնել գլիկացիոն արտադրանքի օգտագործումը ալկոհոլի հետ համատեղ։
«Այսինքն՝ բացառվում է նաև խրթխրթան տապակած կոտլետը և մեկ-երկու բաժակ գինին, որքան էլ որ այս ընթրիքը գայթակղիչ լինի ծանր օրվանից հետո»,- նշել է բժիշկը։
Նա բացատրել է, որ ալկոհոլը իսկական դեպրեսանտ է, որի օգտագործումը խթանում է դոֆամին, ադրենալին և նորէպինեֆրին հորմոնների արտազատումը, որն էլ իր հերթին վատացնում է վիճակը։ Անհրաժեշտ է նաև ազատվել կոֆեին պարունակող ըմպելիքներից, քանի որ դրանք ունեն նմանատիպ ազդեցություն։
Սթրեսի դեմ պայքարելու համար Զուբարևան խորհուրդ է տվել օգտագործել վիտամին B և օմեգա-3 պարունակող մթերքներ։ Նրանք օգնում են կայունացնել նյարդային համակարգի աշխատանքը՝ բարենպաստ ազդեցություն ունենալով ուղեղի արյունատար անոթների արյան մատակարարման վրա: Այսպիսով, բժիշկը խորհուրդ տվել ուտել յուղոտ ծովային ձուկ։
Նա հավելել է, որ սթրեսի ժամանակ օրգանիզմին անհրաժեշտ է մագնեզիումով հարուստ սնունդ տալ։ Դրա պակասը ճնշում է նյարդային համակարգը՝ առաջացնելով մկանային լարվածություն և քնի խանգարում։ Բանանը և նուշը կարող են հարմար սնունդ լինել այն նորմալացնելու համար, իսկ հնդկահավը կամ նապաստակը սննդակարգում ձեզ տրիպտոֆան կտան՝ սերոտոնինի նախադրյալը:
«Կաթնամթերքն ունի նույն առավելությունները (պարզապես ընտրեք բնական, ոչ յուղոտ մթերք՝ առանց քաղցրացուցիչների կամ ներկերի), ընկույզը, կանաչեղենը և մուգ շոկոլադը, որը պարունակում է առնվազն 75% կակաոյի հատիկներ»,-Shantnews-ի փոխանցմամբ՝ եզրափակել է Զուբարևան: