Կովի կաթի այլընտրանքային բուսական տարբերակները․ ո՞րն ընտրել
Առողջ սննդակարգի հետևորդները լիովին հրաժարվում են կենդանական կաթից մեկ պարզ պատճառով՝ այն պարունակում է մեծ քանակությամբ գալակտոզա։ Ավելին, սննդակարգում ընդունելի են ֆերմենտացված կաթնամթերքը. ֆերմենտացման ընթացքում գալակտոզի մեծ մասը ոչնչացվում է, բայց կալցիումը և սննդանյութերը մնում են: Կովի կաթին եկել են փոխարինելու ընկույզից, կոկոսից և հացահատիկից պատրաստված ըմպելիքները:
Սոյայի կաթ
Առաջին անգամ հայտնվել է Արևելյան Ասիայում. տեղական շրջանների բնակիչները կաթնամթերքի մեծ երկրպագուներ չեն և ավելի շատ վստահում են բուսական բաղադրիչներից պատրաստված ըմպելիքներին: Այն հարուստ է սպիտակուցներով, ամինաթթուներով, կալցիումով և երկաթով: Այն պարունակում է մոտավորապես նույն քանակությամբ սպիտակուց, որքան կովի սպիտակուցը։ Եվ համեմատած այլ այլընտրանքների հետ, այն բավականին մատչելի է: Միակ բացասականն այն է, որ այս կաթն ունի յուրահատուկ համ, և հնարավոր է, որ ոչ բոլորին դուր գա։
Նշի կաթ
Նշի կաթը անչափ համեղ է, բայց դրա հետ պետք է զգույշ լինել՝ խմել երկու բաժակից աչ ավելի։ Այն նաև շատ սննդարար է, և եթե գերազանցեք այս սահմանը, ամենայն հավանականությամբ, թեթևակի գլխապտույտ կզգաք։ Նուշի ըմպելիքը հարուստ է մագնեզիումով և վիտամին E-ով, ինչպես նաև շաքարի ցածր պարունակությամբ:
Կոկոսի կաթ
Թերևս վերջին շրջանում ամենատարածվածը կոկոսի կաթն է: Այն պարունակում է ֆոսֆոր, B1, B2, B3, B12, C վիտամիններ, բնական քաղցրություն և կոկոսի համ: Այն նաև պարունակում է մեծ քանակությամբ կալիում, ինչը նշանակում է, որ այն իջեցնում է արյան ճնշումը․ եզրակացություններ արեք՝ կախված ձեր ցուցանիշներից։ Հարմար է նիհարողների համար. այն հագեցնում է մարմինը և միևնույն ժամանակ մնում է ցածր կալորիականությամբ արտադրանք:
Վարսակի կաթ
Վարսակը մաքրում է օրգանիզմը տոքսիններից և հեռացնում հեղուկը օրգանիզմից։ Միակ բանը, որ պետք է հաշվի առնել ըմպելիքը խմելիս, այն է, որ ավելի լավ է այն չխմել գիշերը, եթե ցանկանում եք հանգիստ քնել։ Այս կաթը ոչ միայն կարելի է խմել, այլև օգտագործել դեմքի տոնիկի փոխարեն՝ այն հանգստացնում և մի փոքր պայծառացնում է մաշկը։
Բրնձի կաթ
Այն չունի սպիտակուցներ, խոլեստերին, պարունակում է քիչ ճարպեր և ընդհանրապես քիչ կալորիաներ: Կաթի այս տարբերակը համարվում է բյուջետային տարբերակ։ Սակայն բրնձի կաթն ունի բնական շաքարի բարձր պարունակություն, որը համարժեք է կովի կաթի մեջ պարունակվող շաքարի չափաբաժնին։
Վերոնշյալ բոլոր տարբերակների կիրառումը ռացիոնում պետք է համապատասխանեցնել սննդի հանդեպ յուրաքանչյուրի հանդուրժողականությանն ու, որոշակի հիվանդությունների դեպքում, անպայման խորհրդակցել բժշկի հետ, փոխանցում է Aysor.am-ը։