Բերանի տհաճ հոտի պատճառները
Բերանի տհաճ հոտը, հատկապես կայուն հոտը, միշտ վկայում է պաթոլոգիայի մասին, ասում է ատամնաբույժ Եկատերինա Տերենտևան։
«Այս՝ բավականին տարածված երևույթի բժշկական անվանումը հալիտոզ է: Որոշ մթերքներ (սոխ, սխտոր) ուտելուց հետո բնորոշ հոտը չպետք է շփոթել բերանի խոռոչի մշտական հոտի հետ: Հալիտոզը ճանաչված է որպես պաթոլոգիական վիճակ և ներառված է հիվանդությունների միջազգային դասակարգման մեջ»,- նշել է Տերենտևան։
Բացի այդ, ինչպես բժիշկն է ասել, հալիտոզը հաճախ նկատվում է բերանի լորձաթաղանթի չորություն առաջացնող հիվանդություններ ունեցող մարդկանց մոտ։ Սա առաջին հերթին ցանկացած տեսակի շաքարային դիաբետն է, ինչպես նաև, այսպես կոչված, չոր համախտանիշ՝ պայման, որը կարող է ուղեկցել շարակցական հյուսվածքի համակարգային հիվանդություններին, այդ թվում՝ աուտոիմուն բնույթի:
Բերանի տհաճ հոտի պատճառ կարող են լինել նաև լյարդի և երիկամների անբավարարությունը, ինչպես նաև նշագեղձերի, բրոնխների և թոքերի քրոնիկ բորբոքային պրոցեսները, ընդգծել է փորձագետը։
«Նման ախտանշանները ատամնաբույժի հետ խորհրդակցելու պատճառ են։ Եթե խնդիրը շարունակվում է, պետք է լաբորատոր հետազոտություններ անցնել, որոնց օգնությամբ կարելի է ախտորոշել հալիտոզ առաջացնող հիվանդությունը»,- Shantnews-ի փոխանցմամբ՝ եզրափակել է Տերենտևան։