Հոգեբանը բացահայտել է կանանց սնվելու խանգարման պատճառները
Սննդառության խանգարումը (EDD) հոգեոգեն հիվանդություն է, որը հիմնականում ազդում է կանանց վրա: Այն սովորաբար ուղեկցվում է ծանր կլինիկական դեպրեսիայով։ Ինչո՞ւ է դա տեղի ունենում և ինչպե՞ս ճիշտ վարվել այս խանգարման հետ. «Իզվեստիա»-ին տված հարցազրույցում բացատրել է սննդաբան և բժշկական հոգեբան Իրինա Մանսուրովան:
Սննդառության խանգարումները հաճախ բնորոշվում են անվերահսկելի սնվելով։ Միաժամանակ դեպրեսիայի նշաններ ունեցող մարդը, նույնիսկ առանց ուտելու խանգարումների, հազվադեպ է խոստովանում, որ խնդիրներ ունի, ընդգծել է հոգեբանը։ Հիվանդը կունենա վատ տրամադրություն, քնի պակաս, սակայն քչերն են դա ընդունում որպես հիվանդություն:
«Դեպրեսիան կարող է հանգեցնել ուտելու խանգարման, ճիշտ այնպես, ինչպես ուտելու խանգարումը կարող է հանգեցնել դեպրեսիայի: Ցածր ինքնագնահատական, հասարակության կողմից պարտադրված կարծրատիպեր (չափազանց նիհար, կուշտ, ոչ բավարար չափով, մարմնի փոփոխություններ ծննդաբերությունից հետո). այս ամենը հաճախ դառնում է կանանց մոտ սննդային խանգարումների զարգացման խթան: Ռիսկի խմբում են դեռահաս աղջիկները և կանայք, ովքեր ունեն հետծննդյան դեպրեսիա: Սրանք կանանց կատեգորիաներ են, որոնք ենթարկվում են բազմաթիվ պահանջների, և շատ հաճախ՝ ամենամոտ մարդկանցից»,- Shantnews-ի փոխանցմամբ՝ պարզաբանել է մասնագետը։
Եթե սիրելին հուսալի աջակցություն չի ցուցաբերում, եթե կինը իրեն դատապարտված է զգում, ապա դա կարող է առաջացնել դեպրեսիա և ցածր ինքնագնահատական, ավելացրել էհոգեբանը։
«Եվ այստեղ է, որ խաղում են դիետաները, որոնք ինքնին սննդային խանգարումներ են առաջացնում: Պետք է խուսափել դիետաներից և սահմանափակումներից՝ հօգուտ առողջ և հավասարակշռված սննդակարգի: Օրինակ, հայտնի «ափսեի կանոնը». 250 մմ ափսեի վրա կեսը բանջարեղեն է, մեկ քառորդը՝ բարդ սովորական ածխաջրեր, ևս մեկ քառորդը՝ սպիտակուցներ։ Եվ ձեր մարմինը չպետք է մերժվի, այլ ընդունվի: Պետք է զբաղվել ֆիզիկական ակտիվությամբ, օրինակ՝ մարզասրահ հաճախել։ Բայց դա պետք է հաճելի լինի, պետք չէ ձեզ ստիպել և ուժասպառ լինել, քանի որ դա միայն կհուսահատեցնի»,- ընդգծել է սննդաբանը։
Ինչպես նշել է Մանսուրովան, ծայրահեղ դիետաները կարող են հանգեցնել ծանր ոչ միայն ֆիզիոլոգիական, այլև հոգեբանական հետևանքների։ Սննդի սահմանափակումները նույն խանգարումն են, ինչ չափից շատ ուտելը: Ավելին, դա սպառնում է անորեքսիայով, հավելել է հոգեբանը։
«Պետք չէ ամբողջությամբ բացառել շաքարը կամ բարդ ածխաջրերը, բավական է պահպանել չափը։ Մարմնի քաշի պակասի դեպքում նյարդային համակարգը տուժում է, քանի որ ուղեղը ստանում է ավելի քիչ սննդանյութեր՝ ածխաջրեր, գլյուկոզա»,- բացատրել է Մանսուրովան։