Գաստրոէնտերոլոգը խոսել է ոչ սեզոնին սեխից թունավորվելու վտանգի մասին
Չնայած այն հանգամանքին, որ առաջին սեխերը հայտնվում են արդեն ամառվա սկզբին, չհասունացած միրգ գնելը կարող է հանգեցնել ստամոքսի խանգարման և նույնիսկ սննդային թունավորման։ Այս մասին ասել է բժշկական գիտությունների թեկնածու, Գեմոտեստ լաբորատորիայի գաստրոէնտերոլոգ Եկատերինա Քաշուխը։
«Հասած սեխը ոչ միայն համեղ է, այլև առողջարար մթերք։ Այն պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ, հանքանյութեր և հակաօքսիդանտներ, որոնք պաշտպանում են օրգանիզմը վնասակար նյութերի ազդեցությունից։ Սակայն սեխի սեզոնը սկսվում է հուլիսի վերջից՝ օգոստոսի սկզբից և տևում մինչև սեպտեմբեր։ Եթե միրգը շուտ գնեք, այն կարող է չհասունանալ, լինել անհամ և նույնիսկ վնասակար»,-Shantnews.am-ի փոխանցմամբ՝ ասել է փորձագետը Газета.Ru-ին։
Գաստրոէնտերոլոգի խոսքով՝ կարող եք թունավորվել ոչ միայն չհասած սեխից, այլև հասուն սեխից, եթե այն ոչ պատշաճ աճեցված ու պահված լինի։
Բժիշկը խորհուրդ է տվել սեխ գնել սուպերմարկետներից և խոշոր խանութներից, որպես վերջին միջոց՝ մեծ շուկաներից։ Նման վայրերում ապրանքների որակը վերահսկվում է, պահպանվում են պահպանման պայմանները, մրգերի համար կան բոլոր անհրաժեշտ փաստաթղթերը՝ դրանք կարելի է ստուգել։
Կարևոր է ճիշտ միրգ ընտրելը։ Չհասած միրգը գրեթե համ չի ունենա։ Հասած սեխի մաշկը պետք է լինի ամուր, բայց ճկուն։ Եթե սեխը շատ պինդ է, հավանաբար դեռ ուտելու ժամանակը չէ։