Որոշ խմբի մարդկանց համար ելակը վտանգավոր է․ մասնագետ
Չնայած ելակի օգտակար հատկություններին՝ որոշ հիվանդությունների դեպքում ավելի լավ է հրաժարվել այն ուտելուց։ Shantnews.am-ի փոխանցմամբ՝ սննդաբան Եկատերինա Վոյտենկոն «5-րդ ալիքի» հետ զրույցում նշել է դեպքեր, երբ հատապտուղը կարող է վտանգավոր լինել։
Մասնագետի խոսքով՝ ելակը պարունակում է մեծ քանակությամբ արժեքավոր նյութեր, այդ թվում՝ վիտամին C, ինչպես նաև ֆոլաթթու, B, A, E վիտամիններ և երկաթ։ Այնուամենայնիվ, որոշ մարդիկ չեն ուտում այս հատապտուղը:
Վոյտենկոն խորհուրդ է տվել զերծ մնալ ելակ ուտելուց ծանր ալերգիա, աղեստամոքսային տրակտի խնդիրներ, խոցեր, խոլելիտիաս ախտորոշվածներին։ Ուշադիր պետք է լինել նաև այն սննդակարգում ներառել ստամոքսի թթվայնության բարձրացման դեպքում։
Նման քրոնիկական ախտորոշումներով ելակը չպետք է օգտագործվի որպես խորտիկ: Հարկավոր է հատապտուղն ուտել ուտելուց հետո խստորեն և չափավոր քանակությամբ, ինչը կարող է նշանակել միայն բժիշկը։
Որպես համեմատաբար առողջ մարդկանց համար ելակի ապահով օրական չափաբաժին, Վոյտենկոն անվանել է 300-400 գրամ: Ավելի լավ է այս քանակությունն ուտել ոչ թե միանգամից, այլ մի քանի անգամ բաժանել՝ ալերգիկ ռեակցիայից պաշտպանվելու համար։