Սննդաբանը թվարկել է խոհանոցի ամենակեղտոտ իրերը
Սննդաբան, Զուբարևայի կլինիկայի հիմնադիր բժիշկ Նատալյա Զուբարևան լաթերն ու սպունգերն անվանել է խոհանոցի ամենակեղտոտ իրերից մեկը։ Shantnews.am-ի փոխանցմամբ՝ այս մասին նա Գազետա.Ru-ին հայտնել է երեքշաբթի՝ մայիսի 16-ին։
Այսպիսով, ըստ նրա, յուրաքանչյուր քառակուսի սանտիմետրի վրա ապրում է մոտ 45 միլիարդ բակտերիա:
«Խոհանոցում կան վարակի այլ աղբյուրներ, որոնք նույնպես ակտիվորեն կուտակում են յուղ և կեղտ։ Սրանք այն առարկաներն են, որոնք մենք ակտիվորեն շոշափում ենք ոչ միշտ կատարյալ մաքուր ձեռքերով՝ վառարանի բռնակներն ու սենսորային վահանակները, ինչպես նաև սառնարանը»,- ասել է փորձագետը։
Նրա խոսքով, բակտերիաների գերակշռությունից տուժում են նաև կենցաղային տեխնիկայի բռնակները։ Նույնիսկ առանց ամեն օր տարբեր խոհանոցային պարագաներ օգտագործելու, մարդիկ հաճախ դրանք նորից դնում են տուփի մեջ՝ ոչ բավարար մաքուր կամ վատ չորացած ձեռքերով: Այն նաև նպաստում է վնասակար մանրէների և սնկերի վերարտադրությանը, նշել է Զուբարևան։
Դիետոլոգը զգուշացրել է, որ վնասակար բակտերիաների բազմացումը սպառնում է տարբեր վարակիչ հիվանդություններով։
«Ամենալուրջ հարուցիչներից մեկը E. coli-ն է: Մարդու օրգանիզմ բորբոս մտնելու հետևանքը կարող է լինել չոր հազը, ալերգիկ ռեակցիաները, <…>, ինչպես նաև ասթման և թոքաբորբը»,- զգուշացրել է մասնագետը։
Միևնույն ժամանակ, Զուբարևան ընդգծել է, որ փոշին, քսուքն ու կեղտը նստում են նաև գլխարկի, խոհանոցի մակերեսների, պահարանների միջև ընկած հատվածում և փոքր աքսեսուարների վրա, ինչպիսիք են անձեռոցիկները և աղամանները, որոնք ոչ պակաս կարևոր են մանրակրկիտ մաքրելու համար:
Դրա հետ մեկտեղ փորձագետը խորհուրդ է տվել հատուկ ուշադրություն դարձնել խոհանոցի պահարանների մաքրությանը թե՛ դրսում, թե՛ ներսում, քանի որ փշրանքները և սննդի մասնիկները ոչ միայն նպաստում են բակտերիաների, այլև միջատների տարածմանը։