Դիետոլոգ Գինսբուրգը խորհուրդներ է տվել նիհարելուց հետո քաշը պահպանելու վերաբերյալ
Նիհարելուց հետո քաշը պահպանելու վերաբերյալ Yandex-zen-ի իր բլոգում խորհուրդներ է տվել բժշկական գիտությունների դոկտոր, սննդաբան և հոգեթերապևտ Միխայիլ Գինցբուրգը: Նա խորհուրդ է տվել շարունակել ամեն օր կշռվել, շատ քայլել ու չվերադառնալ սկզբնական ապրելակերպին։
«Վիճակագրությունն ասում է՝ հաջող քաշի կորստից հետո միայն հինգ տոկոսը կպահպանի այս արդյունքը հաջորդ 12 ամիսների ընթացքում: Մնացածն այսպես թե այնպես կգիրանա։ Միգուցե ոչ բոլորը կստանան այնքան, որքան նախկինում, բայց շատերը կստանան նույնիսկ ավելին, քան նախկինում էին»,- Shantnews.am-ի փոխանցմամբ՝ ասել է Գինցբուրգը։
Մարդու քաշը նրա ապրելակերպի ֆունկցիան է, ընդգծել է բժիշկը։ Գենետիկան, ավելորդ քաշի հակումը, ուտելու սովորությունները, ֆիզիկական ակտիվությունը, իրավիճակին հոգեբանական արձագանքը և ամենակարևորը՝ մարդու ուտելու վարքագծի մասնակցությունը նրա հոգեբանական արձագանքին, քանի որ շատ մարդիկ՝ նյարդայնացած, ավելի շատ են ուտում: Եթե սովորական ապրելակերպը թույլ չի տալիս մարդուն նիհար լինել, ապա ապրելակերպը պետք է փոխել։ Օրինակ, դուք կարող եք դառնալ ավելի շարժուն, ավելի եռանդուն:
«Բայց կարևոր է նիհարելով՝ չվերադառնալ սկզբնական սովորություններին։ Նրանց հետ միասին քաշը կվերադառնա։ Բայց նիհարելուց հետո քաշը պետք է պահպանվի տարիներ շարունակ։ Եթե դուք հակված եք ավելորդ քաշի, ապա այդ միտումը չի վերացել»,- ասել է սննդաբանը։
Քաշը պահպանելու համար այն պետք է խստորեն վերահսկվի։ Առավոտյան արթնանալիս առաջին բանը, որ պետք է անեք, կշեռքի վրա բարձրանալն է:
«Եթե չվերահսկեք ձեր քաշը, տասը անգամ կգիրանաք: Հենց որ մոռանաք կշռվել և դա չանեք առնվազն մի քանի օր, հավանական է, որ գիրանաք։ Գաղտնիքն այն է, որ երբ առավոտյան կշեռքի վրա թիվ ես տեսնում, ամբողջ օրը հիշում ես այն, դա քեզ դրդում է կոնկրետ գործողությունների, ենթագիտակցորեն մոդելավորում քո վարքագիծը»,- բացատրել է Գինցբուրգը։
Անհրաժեշտ է նաև ֆիզիկական ակտիվություն՝ պարել, քայլել, քայլելու ցանկացած հնարավորություն ողջունելի է։
«Գուցե ձեզ բնորոշ չէ, բայց պետք է տիպիկ դառնա: Գտեք որոշակի ժամանց այս գործընթացում՝ լսել երաժշտություն կամ աուդիոգրքեր, զբոսնելիս հիանալ բնությամբ: Իսկ ամենալավը՝ պարի՛ր, գրանցվի՛ր ակտիվ պարի դասընթացների»,- հորդորել է փորձագետը։
Եթե մարդը հատուկ չի հաշվում կալորիաները, նա ուտում է մինչև հագենալը և չի գիտակցում, թե կոնկրետ ապրանքի, ուտեստի մեջ քանի կալորիա կա, նշել է սննդաբանը։
«Դիետան պետք է պարունակի հնարավորինս քիչ շաքար և շաքար պարունակող մթերքներ, բարձր գլիկեմիկ ինդեքսով (խմորեղեն, բրինձ, կարտոֆիլ) հնարավորինս քիչ մթերքներ, ավելի շատ բանջարեղեն և ավելի քիչ միրգ», – ասել է Գինսբուրգը:
Նա խորհուրդ է տվել արևածաղկի ձեթը փոխարինել ձիթապտղի ձեթով, նշելով, որ ձուկն այս դեպքում ավելի լավ է, քան միսը, իսկ ծովայինը` գետի ձկից: Հնդկաձավարն ու վարսակի ալյուրն ավելի լավն են, քան բրինձը, իսկ մակարոնեղենը պետք է մի փոքր եփած (molto al dente), կանաչեղենն ու համեմունքները, ինչպիսիք են քրքումը, հատապտուղները և ընկույզը, ավելի շատ են:
Ավելի վաղ Գինսբուրգը կիսվել էր հնդկացորենի սմուզիի բաղադրատոմսով՝ հարմարավետ քաշ կորցնելու համար: