Աղի սահմանափակումը կարող է կյանքեր փրկել
Մի պտղունց (ավելի քիչ) աղը կարող է կյանքեր փրկել, ասվում է ԱՀԿ-ի նոր զեկույցում:
Նատրիումի նվազեցման քաղաքականության իրականացումը կարող է փրկել մոտ յոթ միլիոն կյանք ամբողջ աշխարհում մինչև 2030 թվականը, ասվում է ԱՀԿ-ի նոր զեկույցում, որը հրապարակվել է մարտի 9-ին:
«Անառողջ սննդակարգը աշխարհում մահվան և հիվանդությունների հիմնական պատճառն է, և նատրիումի չափից ավելի ընդունումը հիմնական «մեղավորներից» է», – Shantnews.am-ի փոխանցմամբ՝ հայտարարել է Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) գլխավոր տնօրեն Թեդրոս Ադհանոմ Գեբրեյեսուսը:
Բարձր ռիսկի գործոն
Նատրիումով հարուստ աղն այժմ չափից ավելի է սպառվում ամբողջ աշխարհում՝ ի վնաս առողջության: Նատրիումը, որը կարևոր սննդանյութ է, մեծացնում է սրտային հիվանդությունների, ինսուլտի և վաղաժամ մահվան վտանգը, երբ չափից ավելի է ընդունվում:
Համաշխարհային միջին ընդունումը գնահատվում է օրական 10.8 գրամ, ինչը կրկնակի անգամ գերազանցում է ԱՀԿ-ի առաջարկությունը՝ օրական 5 գրամից կամ մեկ թեյի գդալից պակաս: Նատրիումի հիմնական աղբյուրը կերակրի աղն է (նատրիումի քլորիդ), սակայն այն պարունակում է նաև այլ համեմունքներ, ինչպիսիք են նատրիումի գլուտամատը:
Ավելի շատ ապացույցներ են ի հայտ գալիս, որոնք հաստատում են կապը նատրիումի բարձր ընդունման և առողջական այլ պայմանների բարձր ռիսկի միջև, ինչպիսիք են ստամոքսի քաղցկեղը, գիրությունը, օստեոպորոզը և երիկամների հիվանդությունը:
Քաղաքական լուծումների բացակայություն
Միայն ինը երկրներ՝ Բրազիլիան, Չիլին, Չեխիան, Լիտվան, Մալայզիան, Մեքսիկան, Սաուդյան Արաբիան, Իսպանիան և Ուրուգվայը, ներկայումս ունեն նատրիումի ընդունումը նվազեցնելու առաջարկվող քաղաքականության համապարփակ փաթեթ: ԱՀԿ զեկույցը ցույց է տալիս, որ աշխարհի բնակչության միայն 5 տոկոսն է պաշտպանված նատրիումի նվազեցման պարտադիր քաղաքականությամբ, և ԱՀԿ-ի 194 անդամ երկրների 73 տոկոսը չունի նման քաղաքականությունն ամբողջությամբ իրականացնելու ունակություն:
ԱՄՆ-ի առողջապահության նախկին բարձրաստիճան պաշտոնյան, խմբի նախագահ և գործադիր տնօրեն Թոմ Ֆրիդենը, ասում է, որ երկրները պետք է շտապ աշխատեն իրականացնել հավակնոտ, պարտադիր, կառավարության կողմից ղեկավարվող քաղաքականություն՝ մինչև 2025 թվականը աղի սպառումը նվազեցնելու գլոբալ նպատակին հասնելու համար: