Դիետոլոգները պարզել են՝ ինչն է խանգարում տարեցներին առողջ սնունդ օգտագործել
Վոլոնգոնգի համալսարանի գիտնականները պարզել են, թե ինչն է ազդում տարեցների կողմից անտոցիանով հարուստ մթերքների օգտագործման վրա։ Shantnews.am-ի փոխանցմամբ՝ հետազոտությունը հրապարակված է Nutrients ամսագրում:
Անտոցիանինով հարուստ մթերքների ընդգրկումը սննդակարգում կապված է եղել հիշողության և անոթների բարելավման հետ: Անտոցիանինով հարուստ մրգերն ու բանջարեղենը, ինչպիսիք են կեռասը, սալորը և հապալասը, հաճախ մանուշակագույն են: Նոր հետազոտության ընթացքում գիտնականները հայտնաբերել են խոչընդոտներ, որոնք թույլ չեն տալիս մարդկանց ներառել այս մթերքները իրենց սննդակարգում:
Հետազոտությանը մասնակցել են Ավստրալիայի առնվազն 65 տարեկան բնակիչներ: Բոլոր մասնակիցները ներկա են եղել տեղեկատվական նիստի, որտեղ սննդաբանները բացատրել են անտոցիանով հարուստ մթերքների օգուտները: Նիստի ուսումնական մասից հետո յուրաքանչյուր մասնակցի ուղարկվել է գիրք՝ տեղեկություններով և բաղադրատոմսերով։ Երկու շաբաթ անց մասնակիցները լրացրել են կարճ առցանց հարցում:
Մասնակիցները նշել են բազմաթիվ խոչընդոտներ, որոնք խանգարում են նրանց ավելացնել մանուշակագույն մթերքների ընդունումը: Ոմանք ֆինանսական սահմանափակումներ են ունեցել, մյուսները չեն ցանկացել պատրաստել կամ դուր չեն եկել անտոցիանով հարուստ մթերքների համը: Որոշ մասնակիցներ հայտարարել են, որ իրենց ընտանիքի սննդի նախասիրությունները խանգարում են գնել և պատրաստել անտոցիանով հարուստ սնունդ:
Գիտնականների արդյունքները թույլ կտան դիետոլոգներին ավելի արդյունավետ կերպով խթանել անտոցիանով հարուստ մթերքների օգտագործումը։