Դիետոլոգը բացատրել է՝ ինչու պետք է զգուշությամբ վերաբերել արմավին
Արմավը առողջարար արտադրանք է, բայց շատ բան կախված է դրա քանակից և որակից, ասում է դիետոլոգ, սննդաբան Անժելիկա Դյուվալը։ Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում նա խորհուրդներ է տվել, թե ինչպես ճիշտ ընտրել և օգտագործել այս միրգը։
Խուրմայի պտուղները հարուստ են սննդային մանրաթելերով, որոնք բարենպաստ ազդեցություն են ունենում աղիքների և նրա միկրոֆլորայի վրա, ասել է Դյուվալը։ Բացի դրանից, դրանց օգտագործումը կարող է օգնել նորմալացնել քունը և բարելավել մաշկի վիճակը, ասել է նա:
«Արմավը մեծ քանակությամբ սիլիցիում է պարունակում, այն խթանում է կոլագենի սինթեզը, որն անհրաժեշտ է լավ մաշկի և կանացի գեղեցկության համար։ Պարունակում է մեծ քանակությամբ քրոմ, որն ուժեղացնում է ինսուլինի գործողությունը, կարգավորում է արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը։ Արմավը նաև տրիպտոֆան է պարունակում։ ամինաթթու, որն ազդում է տրամադրության վրա, այն կարող է օգտակար լինել, եթե դուք դժվարանում եք քնել», – բացատրել է Դյուվալը:
Բարձր կալորիականությամբ արմավը էներգիայի արժեքավոր աղբյուր է դարձնում, սակայն սննդակարգում այդ մրգի ավելցուկը կարող է հանգեցնել քաշի ավելացման, ավելացրել է սննդաբանը։ Ապրանքը պարունակում է մեծ քանակությամբ շաքար և որոշակի պայմաններում կարող է բարդացնել աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքը, զգուշացրել է Դյուվալը։
«Ավելի լավ է խուրմա ուտել ամեն ինչից առանձին, կամ մրգերի ու բանջարեղենի հետ միասին, որպեսզի դրանք նորմալ մարսվեն, մարսողական տրակտի ոչ մի հատվածում չմնան և չառաջացնեն փքվածություն։ Խորհուրդ եմ տալիս օրական երեքից չորս խուրմ ուտել, նախընտրելի է առավոտյան, եթե դրանք ուտեք քնելուց առաջ, շաքարները կմարսվեն ամբողջ գիշեր և կբեռնեն մարսողական տրակտը»,- Shantnews.am-ի փոխանցմամբ՝ ասել է նա։
Դիետոլոգի խոսքով, շաքարային դիաբետով հիվանդները կարող են արմավենու մրգեր ուտել միայն հսկող բժշկի թույլտվությամբ։