Ատամնաբույժը թվարկել է այն մթերքները, որոնք աննկատելիորեն փչացնում են ատամները
Կաթով կաշաները, եփած ձվերը, գազավորված ըմպելիքները և մի շարք այլ մթերքներ կարող են առաջացնել ատամնաբուժական հիվանդություններ, զգուշացրել է ատամնաբույժ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Նատելա Լոմակինան։ Life.ru-ին տված հարցազրույցում նա թվարկել է ամենատարածված մթերքները, որոնք աննկատ կերպով վնասում են էմալը և առաջացնում կարիես և բերանի խոռոչի այլ պաթոլոգիաներ։
Բժիշկը նշել է, որ կաթով կաշաները և փափուկ խաշած ձվերը ունեն մածուցիկ կառուցվածք, որն օգտակար է մարսողության համար, բայց վնասակար է ատամների առողջության համար: Ծամելիս այս մթերքները պարուրում են ատամները։ Դրա պատճառով բերանի խոռոչում ստեղծվում է պաթոգեն ֆլորա, որը կարող է հանգեցնել կարիեսի զարգացմանը։ Այնուամենայնիվ, չպետք է հրաժարվել փափուկ ձվերից և կաթով կաշաներից, պարզապես ուտելուց հետո պետք է լվանալ բերանը կամ խոզանակել ատամները, հավելել է Լոմակինան։
Բացի այդ, ատամնաբույժը խորհուրդ է տվել չչարաշահել բնական հյութերն ու թթու մրգերը, մասնավորապես՝ արքայախնձորը, կիտրոնը, նարինջը և գրեյպֆրուտը։ Բարձր թթվայնության շնորհիվ դրանք վնասում են ատամի էմալի առողջությանը։ Ոչնչացնում են էմալը նաև մարինացված վարունգը, սխտորն ու լոլիկը, շարունակել է Լոմակինան։ Նա բացատրել է, որ դրա պատճառը ոչ թե բանջարեղենն է, այլ թթու մարինադի մեջ պարունակվող քացախը։
Ատամների առողջության համար վնասակար այլ մթերքների շարքում բժիշկն առանձնացրել է նաեւ մեծ քանակությամբ շաքար պարունակող չրերը, քաղցր գազավորված ըմպելիքները։