Արձակուրդից առաջ նիհարելու արդյունավետ միջոց
Սննդաբան Մարգարիտա Կորոլեւան ամառային հանգստից առաջ նիհարելու արդյունավետ միջոց է նշել։ Մասնագետի խոսքերը մեջբերում է Moscow 24-ը։
Նա խորհուրդ է տվել կարգավորել սննդակարգը և առողջ սնունդ օգտագործել։ «Մեր նպատակն է կոտորակային սնուցման միջոցով նվազեցնել ստամոքսի ծավալը։ Դա երեք անգամ հիմնական սնունդն է և երկու-երեք անգամ՝ առողջ նախուտեստը»,- բացատրում է նա:
Սննդաբանը խորհուրդ է տալիս նախաճաշին ուտել հացահատիկային շիլաներ՝ հատապտուղների, մրգի կտորների, ընկույզների և սերմերի ավելացմամբ։ Սննդակարգը պետք է ներառի բանջարեղեն և մրգեր, նշում է նա։ Մասնագետի խոսքով՝ սննդային մանրաթելերը խթանում են աղիների աշխատանքը, նպաստում դրա շարժունակությանը և ապահովում միկրոբիոմի հետ կապված խնդիրների կանխարգելումը։ Նա խորհուրդ է տալիս բանջարեղենը համատեղել սպիտակուցի ամբողջական աղբյուրի հետ, օրինակ՝ թռչնամսի կամ ձկան: Չափաբաժինները, ըստ սննդաբանի, պետք է փոքր լինեն: «Կանանց համար 250 միլիլիտր, տղամարդկանց համար՝ 300–330 միլիլիտր այն տարայի ծավալն է, որտեղ մենք սնունդ ենք դնում»,- ասել է սննդաբանը: Նա հիշեցրել է, որ օրական պետք է խմել առնվազն երկուսուկես լիտր չգազավորված ջուր, որպեսզի օրգանիզմից հեռացնեն բոլոր այն մետաբոլիտները, որոնք ճարպերի այրման արդյունք են։
Կորոլևան օգտակար է համարում մի բուռ չբոված ընկույզը և երկու-երեք սալորաչիրը, մի քանի շերտ կտրատած խնձորը, կանաչիով սենդվիչը և մի կտոր պանիրը կամ սենդվիչը ավոկադոյով և կիտրոնի հյութով, ինչպես նաև ֆերմենտացված կաթնային մածունը կամ կեֆիրը՝ որպես տարբերակներ խորտիկի համար։
Սննդաբանը զգուշացրել է, որ ավելի լավ է երեկոյան ժամը յոթից հետո չսնվել, քանի որ երեկոյան նյութափոխանակությունը դանդաղում է։ Էլ ավելի մեծ արդյունքների հասնելու համար սննդաբանը խորհուրդ է տալիս ոչ միայն ճիշտ սնվել, այլև սպորտով զբաղվել։