Ո՞ր մթերքներից է ցանկալի խուսափել COVID-19 համաճարակի ժամանակ
Սննդաբան, բժշկական գիտությունների դոկտոր Միխայիլ Գինզբուրգը պատմել է, թե ինչ մթերքներ չի կարելի օգտագործել COVID-19 համաճարակի ժամանակ։ Այս մասին նա խոսել է Ura.ru-ին տված հարցազրույցում։
Գինզբուրգը նշել է, որ անհրաժեշտ է խուսափել շաքարով հարուստ մթերքներից, տապակած մսից և սառը ըմպելիքներից, այդ թվում՝ սառը կաթնամթերքից և թթվակաթնային ըմպելիքներից: Նա հորդորել է դադարեցնել դրանց օգտագործումը և խորհուրդ է տվել սննդակարգում ավելացնել D վիտամին պարունակող սննդամթերք: Այդ մթերքները ֆիտոնսիդներով պատրաստուկների հետ միասին խթանում են իմունիտետը և հյուսվածքների դիմադրողականությունը։
«Վիտամին D-ով հարուստ մթերքներ են ծովային ձուկը, ձողաձկան լյարդը, ձուն, կաթը, բայց ես դրանք անվանել եմ պարունակվող վիտամինի նվազման կարգով»,- ընդգծել է փորձագետը։
Իր հերթին, էնդոկրինոլոգ, սննդաբան, սննդաբան Ալեքսեյ Կալինչևն ասել է, որ վիտամին D-ով հարուստ մթերքները պաշտպանում են օրգանիզմը COVID-19-ից, ինչպես նաև երկարաժամկետ հեռանկարում օգնում են նիհարել։ Մասնագետն ընդգծել է, որ սա «մեկանգամյա պատմություն» չէ. «Կարճ ժամկետում սնունդն ընդհանրապես ոչ մի ազդեցություն չի թողնում»,- եզրափակեց նա։
Ավելի վաղ Ռուսաստանի գիտությունների ակադեմիայի ակադեմիկոս Վիկտոր Թութելյանը նշել էր COVID-19-ի համար ամենաօգտակար և վնասակար արտադրանքը։ Նրա կարծիքով՝ քաղցրեղենը, աղին ու կծուն, երշիկեղենն ու տրանսճարպերի բարձր պարունակությամբ երշիկները ճնշում են իմունային համակարգը, ուստի դրանցից պետք է հրաժարվել։