Ո՞ր մթերքներն են նպաստում աղիների առողջությանը
Ամերիկացի դիետոլոգներն նշել են այն մթերքները, որոնք նպաստում են աղիքների առողջությանը և անխափան աշխատանքին: Փորձագիտական եզրակացությունը հրապարակվել է Eat This, Not That! ամսագրում:
Ահա սննդի հետևյալ խմբերը՝ հատապտուղներ, հատապտուղներ և ֆերմենտացված մթերքներ, ինչպիսիք են մածունը և թթու կաղամբը:
Սննդաբան Լաուրա Ալին հիշեցնում է, որ լոբիները նախաբիոտիկների և մանրաթելերի հիանալի աղբյուր են. «Սիսեռը, լոբին ու ոսպը մանրաթելի հիանալի աղբյուր են, որն օգտակար է ողջ ստամոքս-աղիքային տրակտի համար և նախաբիոտիկների հետ միասին նպաստում է ճիշտ մարսողությանը»։ Նա նաև զգուշացրել է, որ սննդակարգում բջջանյութի պակասը կարող է առաջացնել սովի և ստամոքսի լարվածության:
Լոբազգիների հետ միասին Ալին խորհուրդ է տալիս սննդակարգում ավելի շատ հատապտուղներ ներառել։ «Դրանք ոչ միայն լի են բջջանյութով, այլև հարուստ են հակաօքսիդանտներով և վիտամին C-ով, որոնք նպաստում են աղիների առողջ միկրոֆլորային և պայքարում են աղեստամոքսային տրակտի բորբոքումների դեմ»: Բացի այդ, նա նշել է, որ կեֆիրին կամ սմուզին ավելացված հատապտուղները կարող են հիանալի հավելում լինել նախաճաշին:
Սննդաբան Մարի Ռագլսը կարծում է, որ ֆերմենտացված մթերքները, ինչպիսիք են մածունը, կիմչին կամ սովորական թթու կաղամբը, պետք է օգտագործել ամեն օր, որպեսզի ձեր աղիքները նորմալ աշխատեն: Ռագլսը մեջբերում է 2021 թվականի ուսումնասիրությունը, որը ցույց է տալիս, որ սննդակարգում բարձր ֆերմենտացված մթերքները մեծացնում են աղիների միկրոֆլորայի բազմազանությունը, պայքարում են բորբոքումների դեմ և օգնում են խթանել իմունային պատասխանը վիրուսների ազդեցության դեպքում:
Բացի այդ, Մարի Ռագլզը հիշեցնում է, որ աղիքները լավ չեն արձագանքում միապաղաղ սննդին, և առողջ մարսողության համար պետք է հաճախ սննդակարգում ավելացնել նոր մթերքներ. «Սա կնպաստի օգտակար բակտերիաների աաջացմանը, որոնք պատասխանատու են ամուր իմունային համակարգի համար»:
Իսկ թուրք սննդաբան Զուլալ Յալչընը նշել էր թե որն է ամենաօգտակար կաթնամթերքը։ Փորձագետի կարծիքով՝ կաթնամթերքի ողջ բազմազանությունից առանձնահատուկ ուշադրություն պետք է դարձնել կեֆիրին։