Որն է համեղ ու «առողջ», բայց մատչելի սնվելու միջոցը
Ռուս սննդաբան Ալբինա Կոմիսարովան համեղ ու «առողջ», բայց մատչելի սնվելու միջոց է նշել: Այս մասին նա գրառում է կատարել Instagram- ի իր էջում:
Բժշկի խոսքով՝ շատ մարդիկ կարծում են, որ առողջ սնվելը շատ թանկ արժե: Հետևաբար, նա որոշեց ցրել այդ միֆը և թվարկել թանկարժեք առողջ մթերքների բյուջետային փոխարինիչները, առանց որոնց շատերը չեն կարող պատկերացնել հավասարակշռված դիետա:
Որպես ամբողջական հացահատիկի աղբյուր, որը կարևոր է առողջ սննդակարգի համար, Կոմիսարովան առաջարկում է գնել ոչ թե թանկարժեք վայրի բրինձ կամ քինոա, այլ ավելի մատչելի բլղուր, հնդկաձավար, գարի, վարսակ, կորեկ: Կարող եք նաև օգտագործել խոշոր աղացած ալյուրից, վարսակի ալյուրից հացից, ուտել գարու և տարեկանի երկար եփվող փաթիլներ և փխրուն հաց: Օմեգա -3 թթուներով հարուստ կարմիր ձկների այլընտրանքը կարող են լինել ատլանտյան սելձը, սարդինան, սկումբրիան, ծիածանափայլ իշխանը, սիբասը, կամբալան, ծովային բաս, ինչպես նաև ծովամթերք. միդիաներ և կաղամար: Ինչ վերաբերում է յուղին, ապա ցանկացածը հարմար է ճաշ պատրաստելու համար, այնուամենայնիվ, տապակելու համար ավելի լավ է ընտրել զտված կամ կենդանական ծագում ունեցող, իսկ աղցանների համար`չզտված:
Կոմիսարովան հավելել է, որ բանջարեղենը, մրգերն ու հատապտուղները սննդակարգի էական մասն են, քանի որ դրանք հարուստ են վիտամիններով և բջջանյութերով: Ավելի լավ է գնել սեզոնային ապրանքներ, դրանք ավելի էժան և առողջ կլինեն: Սառեցված բանջարեղենը և հատապտուղները չպետք է անտեսվեն. դրանք հավաքվում են հասունության գագաթնակետին և հաճախ շատ ավելի էժան են, քան թարմ հավաքածները:
Սննդաբանն ընդգծել է, որ չպետք է «վազել» այսպես կոչված գերսննդամթերքների ետևից, ինչպիսիք են կոկոսի շաքարը կամ թռչնի բալի ալյուրը: Նա բացատրել է, որ այդ ապրանքներն ունեն նվազագույն առավելություններ համարժեքների նկատմամբ և մի քանի անգամ ավելի թանկ են: Բացի այդ, դրանք կարող են հանգեցնել շատակերության՝ մարդը կարող է ավելի շատ «առողջ քաղցրավենիք» ուտել և ի վերջո ավելի շատ կալորիա հավաքել: