Քաղցր ռեհանի օգտագործումը կանխում է Ալցհայմերի հիվանդության առաջացումը
Քաղցր ռեհան ուտելը կարող է դանդաղեցնել տեսողության կորուստը, հայտնում են Հարավային Ֆլորիդայի համալսարանի հետազոտողները։
Նրանք ռեհանի տերևների մեջ գտել են բնական ֆենխոլի բաղադրությունը, որը կարող է ուղեղը պաշտպանել Ալցհայմերի հիվանդությունից:
Պրոֆեսոր Հարիոմ Յադավը, ով ղեկավարում էր հետազոտությունը, մոլեկուլյար մակարդակում դիտել է ուղեղի և աղիների փոխազդեցությունը՝ որոշելու, թե ինչպես է դա ազդում ուղեղի առողջության և ճանաչողական ֆունկցիաների վրա:
Ֆենխոլը, որը ռեհանին տալիս է յուրահատուկ համը, լավագույնս խթանում է FFRAR2 ռեցեպտորը: Մարդկանց և մկների վրա կատարված փորձերը ցույց են տվել, որ զգալի նվազում է ուղեղում ամիլոիդի ձևավորման ուղեղում և մահվան ռիսկը, երբ դա խթանում է FFAR2- ը:
Սեպտեմբերին Ավստրալիայի Կերտին համալսարանի գիտնականները պարզել են Ալցհայմերի հիվանդության հավանական պատճառները: Դրանք մասնիկներ են, որոնք թունավոր սպիտակուցները տեղափոխում են արյունից դեպի ուղեղ:
Փորձագետները ենթադրում են, որ դիետան և դեղորայքային թերապիան կօգնեն կարգավորել արյան մեջ թունավոր սպիտակուցների առկայությունը: