Որն է ճարպակալման հիմնական պատճառը
Միացյալ Նահանգներից, Դանիայից և Կանադայից մի խումբ գիտնականներ պնդում են, որ ճարպակալման հիմնական պատճառները կապված են ոչ թե սպառվող սննդի քանակի, այլ դրա բաղադրության հետ: Այս մասին ասվում է American Journal of Clinical Nutrition ամսագրում հրապարակված հոդվածում:
Ըստ ԱՄՆ Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման կենտրոնների՝ (CDC) ճարպակալումն ազդում է ԱՄՆ մեծահասակների ավելի քան 40% -ի վրա՝ մեծացնելով նրանց մոտ սրտային հիվանդությունների, ինսուլտի, 2 -րդ տիպի շաքարախտի և քաղցկեղի որոշ տեսակների վտանգը:
Սովորաբար քաշի կորստի ուղեցույցները խորհուրդ են տալիս նվազեցնել ստացվող կալորիաները և ֆիզիկական ակտիվության միջոցով դրանք ավելի շատ ծախսել: Այս մոտեցումը հիմնված է էներգիայի հավասարակշռության հայտնի մոդելի վրա, որը նշում է, որ մարդը գիրանում է, երբ ավելի շատ էներգիա է ստանում, քան ծախսում:
Միևնույն ժամանակ, չնայած ավելի քիչ ուտելու և ավելի շատ մարզվելու ակտիվ կոչերին, ճարպակալման մակարդակը տարեցտարի անշեղորեն աճում է:
Աշխատության հեղինակներն առաջարկում են ածխաջրածնային-ինսուլինային այլընտրանքային մոդել, ըստ որի՝ ճարպակալման հիմնական պատճառը ոչ թե չափից շատ ուտելն է, այլ բարձր գլիկեմիկ ինդեքսով սննդի, մասնավորապես՝ արագ կլանվող ածխաջրերով մեծ քանակությամբ վերամշակված սնունդը:
Այս մթերքները առաջացնում են հորմոնալ փոփոխություններ, որոնք դանդաղեցնում են նյութափոխանակությունը:
«Երբ մենք ուտում ենք մշակված ածխաջրեր, օրգանիզմը մեծացնում է ինսուլինի սեկրեցիան և ճնշում գլյուկագոնի սեկրեցիան: Սա, իր հերթին, ազդանշան է տալիս ճարպային բջիջներին՝ ավելի շատ կալորիա պահելու համար, ինչը ավելի քիչ էներգիա է թողնում մկանների և մյուս նյութափոխանակության ակտիվ հյուսվածքների համար», – ասում է Բոստոնի մանկական հիվանդանոցի էնդոկրինոլոգ և Հարվարդի բժշկական դպրոցի պրոֆեսոր Դեյվիդ Լյուդվիգը:
Ուղեղը, վերլուծելով այս տեղեկատվությունը, որոշում է, որ մարմինը չի ստանում բավարար էներգիա, և մեծացնում է սովի զգացումը:
Մարդկանց ավելի քիչ ուտել խրախուսելու փոխարեն, ածխաջրածնային-ինսուլինային մոդելը կենտրոնանում է հասկանալու, թե ինչ ենք մենք ուտում:
Կրճատելով արագ մարսվող ածխաջրերի ընդունումը, ըստ հեղինակների, ոչ միայն վերանում է օրգանիզմում ճարպերի կուտակման հիմնական պատճառը, այլև օրգանիզմն ազատվում է քաղցի մշտական զգացումը: