Նշվել են գազար ուտելու հետևանքները
Առողջ սննդի վերաբերյալ Eat This, Not That! հրատարակության հեղինակները նշել են գազար ուտելու հետևանքները՝ վերլուծելով համապատասխան գիտական ուսումնասիրությունները:
Ըստ The Journal of Dermatology ամսագրում հրապարակված տվյալների՝ շատ գազար ուտելու դեպքում մեծ քանակությամբ բետա-կարոտին է մտնում արյան մեջ, իսկ մաշկը ՝ հիմնականում ափերի և ոտքերի, կարող է դեղնավուն դառնալ: Այս երեւույթը կոչվում է կարոտինոդերմիա և վտանգ չի ներկայացնում մարդկանց համար:
Journal of Allergy & Clinical Immunology-ում նշվում է, որ բանջարեղենը կարող է առաջացնել ալերգիկ ռեակցիաներ, ինչպիսիք են ցանը և այտուցը:
Ավելին, դրանք կարող են առաջանալ ծաղկափոշու նկատմամբ ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ խաչաձև ալերգիայի տեսքով: Օրինակ, եթե մարդը ալերգիա ունի կեչու կամ այլ ծաղկափոշու նկատմամբ, ապա դրա սրման շրջանում նա կարող է բախվել օրգանիզմի գազարի նկատմամբ արձագանքին:
Միջին գազարը պարունակում է մոտ երկու գրամ բջջանյութ, ինչը դանդաղեցնում է գլյուկոզայի ներծծումն արյան մեջ: Նիդեռլանդների գիտնականները վերլուծել են գրեթե 38 000 տղամարդկանց և կանանց տվյալները և պարզել, որ որքան շատ գազար է սննդակարգում, այնքան նվազում է 2 -րդ տիպի շաքարախտի զարգացման ռիսկը:
Ամերիկյան American Journal of Clinical Nutrition-ում հրապարակված 69 ուսումնասիրությունների մետաանալիզը կապ է հայտնաբերել կարոտինոիդների, C և E վիտամինների ավելի բարձր կոնցենտրացիայի և սրտի հիվանդությունների և քաղցկեղի ավելի ցածր ռիսկի միջև:
Այսպիսով, գազարի օգտագործումը կարող է նվազեցնել այդ հիվանդությունների առաջացման հավանականությունը: