Բժիշկը նշել է շաքարավազի օրական առավելագույն չափաբաժինը
Որքա՞ն շաքար կարելի է ուտել օրական և ինչով կարելի է փոխարինել այն, Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում ասել է բժշկական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսոր, Սննդի և կենսատեխնոլոգիայի դաշնային հետազոտական կենտրոնի առաջատար գիտաշխատող Ալլա Պոգոժևան:
Նա պարզաբանել է, որ երբ խոսքը վերաբերում է շաքարի օրական չափաբաժնին, նկատի ունենք, առաջին հերթին, ցածր մոլեկուլային ածխաջրերը, որոնք ավելացվել են արտադրության ընթացքում՝ սախարոզա, գլյուկոզա-ֆրուկտոզայի օշարակ, օսլայի օշարակ, մեղր:
Հրուշակեղենը, քաղցր կաթնաթթվային և կաթնաշոռային մթերքները և քաղցրացված զովացուցիչ ըմպելիքները մեր սննդակարգում ավելացված շաքարի հիմնական աղբյուրներն են: Այս արտադրանքը որոշ բացառություններով կարող է սպառվել բոլորի կողմից նորմայի սահմաններում, նշել է բժշկական գիտությունների դոկտորը:
«Առաջարկվող նորմայի սահմաններում շաքարը կարող է լինել հիվանդ և առողջ մարդկանց սննդակարգում, բացառությամբ որոշ հիվանդությունների և վիճակների: Դրանք ներառում են գիրություն, նյութափոխանակության համախտանիշ, շաքարային դիաբետ», – ասել է Պոգոժևան:
Բժիշկը բացատրել է, թե որն է շաքարի առաջարկվող քանակությունը:
«Շաքարի նորմը որոշելիս հաշվի է առնվում դրա վերին սահմանը, որը ներկայումս բոլոր երկրներում 10% է կալորիականության պարունակությամբ կամ օրական մոտ 50 գրամ:
Մարդիկ, որոնք հետևում են առողջությանը, կարող են կենտրոնանալ ավելի ցածր նորմերի վրա, մանավանդ որ շաքարավազը, որպես ածխաջրերի աղբյուր, կարող է հեշտությամբ փոխարինվել:
«Որպես ածխաջրերի աղբյուր՝ խորհուրդ է տրվում փոխարինել շաքարավազը պոլիսախարիդներով, որոնք ներառում են հացահատիկներում պարունակվող սննդային մանրաթելերը, հատկապես ամբողջական հատիկով մթերքներում, ինչպես նաև բանջարեղենի և մրգերի մեջ», – պարզաբանել է Պոգոժևան:
Պետք է հիշել, որ առողջ մարդուն անհրաժեշտ է որոշակի քանակությամբ շաքար ՝ որպես օրգանիզմի համար անհրաժեշտ գլյուկոզայի աղբյուր:
Գլյուկոզայի սուր պակասի, օրինակ՝ լավ չմտածված սննդակարգի դեպքում, կարող է առաջանալ հիպոգլիկեմիայի վիճակ. մարդը թուլանում է, նրա աչքերը մթնում են: Այս վիճակից դուրս գալու համար կարող եք օգտագործել քաղցր թեյ, ասել է բժիշկը: