Շվեյցարացի բժիշկների դիետան
Բոլորին, ովքեր ցանկանում են նիհարել, շվեյցարացի դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս ամեն ամիս մեկ շաբաթվա ընթացքում հետեւել սննդի հետեւյալ պլանին.
Նախաճաշ (ընտրեք տարբերակներից մեկը):
1. մեկ բաժակ կաթ, ձու, 50 գ սեւ հաց (մոտավորապես 2 կտոր),
2. կաթով սուրճ, 100 գ ոչ ճարպոտ ազդրի միս, 50 գ սպիտակ հաց,
3. կաթով սուրճ, 2 թերխաշ ձու, 100 գ հաց, բողկ:
Երկրորդ նախաճաշ.
1. խնձոր (100 գ),
2. 100 գ բանջարեղենի հյութ,
3. մրգեր (100 գ):
Ճաշ.
1. 200 գ խաշած կամ առանց յուղի տապակած գայլաձուկ (կամ այլ ոչ ճարպոտ ձուկ), 100 գ ճարպոտ աղցան, 100 գ խաշած կամ խորոված կարտոֆիլ, գազարի հյութ,
2. մածուն, առանց յուղի պատրաստված տավարի բիֆշտեքս (200 գ), 100 գ խաշած կարտոֆիլ՝ մաղադանոսով, թթու կաղամբ, բողկ,
3. 250 գ առանց յուղի պատրաստված հավ, 100 գ խորոված կարտոֆիլ, հում գազարից աղցան, սպանախ, բանջարեղենի հյութ:
Ընթրիք.
1. ոչ ճարպոտ պանիր, կաթ, 100 գ լոլիկով կամ բողկով աղցան, 50 գ հաց խոշոր աղացած ալյուրից, առանց շաքարի թեյ,
2. 100 գ լցոնած ձուկ, 50 գ կանաչ աղցան կամ եղերդակ, 50 գ հաց կամ բուլկի, մասուրի թուրմ։
3. 100 գ կաթով բացած կաթնաշոռ, կանաչ սոխ, եղերդակ կամ հազար, 50 գ հաց կամ բուլկի, տոմատի հյութ:
Սննդակարգը հաշվեկշռված է եւ բավականին քանակությամբ սպիտակուց, ճարպեր եւ ածխաջրեր է պարունակում: Սննդի բավարար կալորիականությունը եւ բազմազանությունը թույլ են տալիս այն խորհուրդ տալ երկարաժամկետ կիրառության համար: Սակայն եթե դուք խրոնիկ լուրջ հիվանդություններ ունեք, արժե խորհրդակցել բժշկի հետ: