Ըմպանակների ձևն ու օգտագործման նշանակությունը (լուսանկարներ)
Թափանցիկ սպասքը անհնար է առանց ըմպանակների: Ըմպանակների ձևը Ճիշտ ընտրելու համար անհրաժեշտ է իմանալ որոշ կանոններ: Խոսենք ըմպանակների և նրանց կիրառական նշանակության մասին:
1. Շամպայնի և նուրբ գինիների համար նախատեսված են 200 մգ տարողությամբ, վերևի մասում նեղացող և ոչ մեծ ծավալով ըմպանակները: Օգտագործվում է առավել նուրբ շամպայն գինիների օրինակ՝ Գրան Կրյու կամ խաղողի շամպայնի մատուցման համար: Մատուցելուց առաջ խմիչքը սառեցվում է: Լցնում են բաժակի 2/3-ը:
2. Կարմիր Բորդո
Ըմպանակի տարողությունը 500 մգ է, ունի երկար ոտք: Օգտագործվում է բարձրակարգ ցանկացած կարմիր և չոր գինիների մատուցման համար:
3. Խարրիկեյն (Փոթորիկ)
400-800 մգ տարողությամբ ըմպանակ. Օգտագործվում է արևադարձային կոկտեյլներ («Երկնագույն Հավայներ», «Պինա Կոլադա», «Ամիգոս պինա կոլադա», «Բանանա կոլադա» և այլն) մատուցելու համար: «Փոթորիկ» անվանումը ասոցացվում է ըմպանակասեր բարձրակարգ կարմիր չոր գինու ձևի հետ
4.Բուրգունդիա
Տարողությունը 150-820մգ
Պինո Նուար կարմիր գինի մատուցելու համար է: Մի փոքրիկ ակնարկ. պրոֆեսոր Կլաուս Յոզեֆ Ռիդելն ապացուցել է, որ գինու ըմպանակի ձևը ազդում է համտեսելիս համի վրա, և րանից հետո սկսվեց այս ըմպանակների արտադրությունը՝ ճանաչվեց ամբողջ աշխարհում որպես Բուրգունդիա ըմպանակի ձև:
5.Մարտինիի ըմպանակ: Կոկտեյլի բաժակ
Տարողությունը 90-280մգ
Մատուցում են «Բազալինի», «Կոսմոպոլիտեն», «Դայկիրի», «Դերբի Դայկիրի» և «ֆրապպե» մեթոդով խմիչքներ՝ սառույցով: Այդ ըմպանակով, անկախ ըմպանակի անունից, չի կարելի մատուցել մաքուր ըմպելիքներ և անգամ սառույցով վերմուտ «Մարտինի»:
6. Սպիտակ Բորդո
Տարողությունը՝ 400 մգ: (Կարճ ոտք)
Մատուցում են բարձրակարգ սպիտակ գինիներ
7. Կոնյակի ըմպանակ: Բրենդի ըմպանակ: Սնիֆտեր
Տարողությունը՝ 250-875 մգ:
ոնյակ և բրենդի մատուցման համար է: Լցվում է մինչև բաժակի լայնացող մասը:
Փոքրիկ ակնարկ. Սնիֆտեր անվանումը եկել է անգլերեն “sniff” - «հոտոտել» բառից, որպեսզի մարդիկ կարողանան զգալ ըմպելիքի նուրբ բույրը և համը
8. Մարգարիտա
Տարողությունը՝ 200-250 մգ:
Մատուցում են այս ըմպանակով «Մարգարիտա» կոկտեյլ կամ նմանատիպ ըմպելիքներ: Սովորաբար բաժակը զարդարում են աղային կամ շաքարային ծոպերով
Փոքրիկ ակնարկ: «Մարգարիտա» կոկտեյլը ստեղծվել է Մեքսիկայում, ուստի լավագույն բաժակները պատրաստվում են Մեքսիկայում:
9. Գրապպի ըմպանակ: Գրապպագլաս
Տարողությունը՝ 90 մգ:
Մատուցում են իտալական ոգելիչ ըմպելիք, ճզմած խաղողի թուրմ, նախկինում համարվել է «աղքատների համար ջրով թրջած» : Փոքրիկ ակնարկ. Իտալացիները գտնում են, Իտալիայի ոգին կարելի է զգալ միայն այդ ըմպանակներով գրապպ խմելով: