Արքայախնձորի օգտակար հատկությունները
Արքայախնձոր (լատ.՝ Ananas) խոտաբույսերի ցեղ։ Հայրենիքը հարավային Ամերիկայի հյուսիս-արևելքն է։ Այս տեսակը՝ արքայախնձոր (Ananas comosus) կարևոր պտուղ է, լայնորեն տարածված է արևադարձային երկրներում։
Ծաղկումը տևում է 15-20 օր, և արդյունքն այն է, միանվագ ոսկեգույն-դեղին է, որը հանդիսանում է խթան, ծաղկակիցը (լուսաբանող տերևներ, ծաղիկներ) և առանցքը ծաղկավոր։
Հայտնի է 8-9 տեսակ, տարածված է արևադարձային երկրներում, Բրազիլիայում, Գվինեայում, Պարագվայում։ Բրազիլիայում դեռևս աճում է արքայախնձորի վայրի տեսակը, իսկ Հոլանդիայում այն սովորել են աճեցնել ջերմոցում։
Արքայախնձորը արժեքավոր սննդի տեսակ է։ Զարմանալի բուժական հատկությունները պայմանավորված են միջուկում պարունակվող սննդարար նյութերով։ Նրա մեջ պարունակվող ամենաօգտակար նյութը համարվում է բրոմելիայինը։
Շնորհիվ կենսաբանորեն ակտիվ նյութերի արքայախնձորն ունի օգտակար հատկություններ։ Այս ֆերմենտը կարգավորում է սպիտակուցների յուրացումը, սա էլ իր հերթին նպաստում է ստամոքսին, խթանում է մարսողությունը, մաքրում է աղիները, նվազեցնում է արյան մածուցիկությունը, մաքրում է արյունը բարձրացնում դիմադրողականությունը։ Սակայն, պետք է նաև հիշել, որ արքայախնձորը ունի մի սուր արտադրանք, որը ստամոքսային հիվանդությունների ժամանակ օգտագործել խորհուրդ չի տրվում։
Տերևները բազմաթիվ ուժեղ մանրաթելեր են, որի շնորհիվ արքայախնձորը օգտագործվում են որպես մանրաթել և մշակույթային արժեք