Գիտնականները հայտնել են՝ որոնք են ամենավտանգավոր ուտելիքները
Կենդանական ծագման սննդի օգտագործումը բարձր մակարդակի խոլեստերինով կարող է մեծացնել չարորակ ուռուցքների առաջացմանը և բարձրացնել դրանց աճի տեմպը մինչև հարյուր անգամ: Այս եզրակացությանը հանգել են Լոս Անջելեսի՝ Կալիֆոռնիայի համալսարանի գիտնականների ուսումնասիրության ժամանակ, որի արդյունքները հրապարակվել են Cell Stem Cell- ում:
Ուսումնասիրության ընթացքում գիտնականները օգտագործել են գենետիկորեն ձևափոխված մկների՝ փոփոխված գենով, որը կոդավորում է Lpcat3 ֆերմենտը: Այս սպիտակուցը վերահսկում է ֆոսֆոլիպիդների սինթեզը, որոնցից կազմված է բջջային թաղանթը:
Ուսումնասիրության ընթացքում պարզվել է, որ խոլեստերինի համակենտրոնացման աճը հանգեցնում է աղիքային հյուսվածքների բջիջների աճին և ցողունային բջիջների բաժանմանը աղիքի հյուսվածքներում:
Քաղցկեղի հիմնական պատճառը են դառնում սնուցող ցողունային բջիջները, որոնք սկսում են բաժանել առանց վերահսկողության: Այդպիսով խոլեստերինը հանդիսանում է ոչ միայն հաստ աղիքի բջիջների հաստացման պատճառ‚ այլ նաև կապ ունի նույն օրգանում ուռուցքների արագ աճի հետ: Արդյոք խոլեստերինը ազդում է քաղցկեղի այլ ձևերի զարգացման վրա, դեռ հայտնի չէ: