Դաղձի օգտակար հատկությունները
Դաղձը շատ մեծ թերապևտիկ նշանակություն ունի իր հանգստացնող, ցավազրկող, անոթալայնիչ, հակաբորբոքային հատկությունների շնորհիվ: Այն բարերար ազդեցություն է ունենում մարսողական համակարգի վրա. բարձրացնում է ախորժակը, լիկվիդացնում սրտխառնոցը, այրոցը, նվազեցնում ստամոքսում գազերի առաջացումը, օգնում է լուծի ժամանակ: Ունի նաև լեղին օրգանիզմից արտամղող հատկություն, որի համար կիրառվում է լյարդի մաքրման և լեղապարկից քարերի դուրս բերման պրակտիկայում:
Դաղձը հաջողությամբ գործածվում է բարձր ջերմության, տենդի և մրսածության հետևանքով առաջ եկող հիվանդությունների (անգինա, ֆարինգիտ և այլն) ժամանակ'որպես հովացնող, քրտնաբեր միջոց: Այն օգնում է նաև միզասեռական և շնչառական օրգանների բորբոքային հիվանդությունների ժամանակ:
Սրտի և արյունատար համակարգի վրա դաղձը խթանող ազդեցություն է ունենում, հանգստացնում է սրտխփոցները, գլխացավը, նպաստում է անոթային ճնշման իջեցմանը: Հիանալի արդյունք է խոստանում միգրեյնի դեմ պայքարում:
Նյարդային համակարգի վրա դաղձը կոմպլեքս ազդեցություն է ունենում. հանգստացնում է, նպաստում ուղեղի աշխատանքի բարելավմանը, օգնում ազատվել անքնությունից:
Այս հիանալի բույսը լայնորեն կիրառվում է ատամնաբուժական պրակտիկայում: Դաղձի թուրմը գործածում են բերանի խոռոչը ողողելու համար' որպես շնչառությունը թարմացնող, բակտերիաները վերացնող, բորբոքային պրոցեսները բուժող միջոց:
Դաղձն օգնում է նիհարել. եթե ուզում եք ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից, ուրեմն պետք է ձեռքի տակ միշտ դաղձ ունենաք: 2 ժամը մեկ թարմ դաղձի բույրը ներշնչեք, և այն ձեզ կօգնի գործածել 23% ավելի քիչ կալորիաներ, քան սովորաբար: Թարմ դաղձի փոխարեն կարելի է օգտագործել նաև դաղձի յուղ:
Դաղձն օգտակար է դեմքի մաշկի համար. 1 ճաշի գդալ չորացրած դաղձը կամ 3 ճաշի գդալ թարմ դաղձը թրմել 250մլ եռացրած ջրով առնվազն 30 րոպե:
Թուրմից սառցե խորանարդիկներ պատրաստել և դրանք օգտագործել դեմքը մաքրելու համար: Դաղձը օգնում է մաշկի գրգռվածության և քորի դեպքում,, ինչպես նաև առողջ և թարմ տեսք է հաղորդում դեմքի մաշկին:
Նյարդային գերլարվածության. 2 թեյի գդալ դաղձի վրա լցնել 1/2 լիտր ջուր և եռացնել: Խմել որպես թեյ: Նշանակալիորեն նպաստում է վիճակի թեթևացմանը:
Թունավորումների դեպքում. քանի որ դաղձն օժտված է նաև հակատոքսիկ հատկությամբ, այն լայնորեն կիրառվում է նաև տարբեր տեսակի թունավորումների դեպքում: Այս պարագայում ավելի մեծ խտությամբ թուրմ է հարկավոր պատրաստել. 2 ճաշի գդալ դաղձը 1 բաժակ եռացրած ջրով թրմել 2 ժամ: Գործածել օրական 2-3 անգամ' ուտելու ընթացքում: